Умови третьої декади жовтня сприяли завершенню польових робіт

Джерело:  AgroTimes
сев

Агрометеорологічні умови протягом третьої декади жовтня для більшості областей України виявилися сприятливими для завершення усіх видів сільськогосподарських робіт. Суха сонячна погода сприяла збиранню пізніх культур – соняшнику, сої, кукурудзи, цукрових буряків, а в поєднанні з достатніми запасами продуктивної вологи у верхніх шарах ґрунту – отриманню сходів озимих колосових культур.

Про це повідомляє Мінагрополітики з посиланням на дані Укргідрометцентру на НААН.

Завдяки надмірній кількості опадів у вересні (у багатьох областях 150-230% норми), вологозапаси на більшості площ залишаються одними із найвищих за останні роки і у 1,3-2 рази перевищували середні багаторічні значення.

Внаслідок особливості погодних умов вересня (надмірна кількість опадів та велика кількість днів з дощами, які спричинили перезволоження верхніх шарів ґрунту) сівба озимих зернових культур під урожай 2023 року на більшості площ відбулася у найбільш пізні строки за останнє десятиріччя, затримка становила 2-4 тижні.

Значно відстають від попередніх років і темпи збирання соняшнику, кукурудзи та сої що погіршує якість та може призвести до зменшення урожайності.

Залежно від строків сівби озимі культури перебувають у фазах «проростання зерна», «утворення сходів», «утворення 3-го листка», «утворення вузлових коренів» і лише місцями «початок кущіння». На деяких площах ще триває сівба озимини. Стан рослин, що зійшли переважно добрий та задовільний. На окремих площах північних областей відмічалося пожовтіння рослин через перезволоження ґрунту.

В озимого ріпаку тривають фази «утворення листової розетки» та подекуди «ріст стебла».

Нагадаємо, наразі вловий збір зерна удвічі поступається минулорічному. А озимі зернові посіяли на 76% прогнозованих площ.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!