Умови майбутнього врожаю залишаються сприятливими в більшості країн ЄС – MARS

Джерело:  Зерно Он-Лайн
колосок

У значній частині Європи у березні-першій половині квітня випали сильні дощі. Завдяки їм вологість ґрунту та рівень ґрунтових вод відновилися, але в деяких районах опади викликали суттєві затримки сівби ярих культур. Про це йдеться у доповіді Європейського агентства MARS.

У Північній Італії зберігається посуха, на Піренейському півострові вона посилилася. Посівна кампанія в цих регіонах почалася з побоювання за майбутні ресурси води для зрошення. Очікується, що це призведе до суттєвого зниження посівних площ та/або переходу від рису або кукурудзи до посухостійких культур. Частина неорошуваних територій може залишитися незасіяною. Озимі культури та ярий ячмінь перебувають у поганому стані в Іспанії та Португалії, але все ще у задовільному – в Італії.

Виражений надлишок опадів спостерігався значної частини Північної Європи. У більшості регіонів це сприяло майбутньому врожаю, оскільки лютий був досить сухим. У той же час дощі викликали суттєві затримки з сівби цукрових буряків, картоплі та ячменю на Британських островах, на півночі Франції та в країнах Бенілюксу.

Для більшості сільгоспкультур та країн (крім Іспанії та Португалії) MARS, як і раніше, прогнозує середню врожайність.

Врожайність зернових та олійних культур у Євросоюзі

Культура Врожайність, ц/га
У середньому протягом останніх п’яти років березневий прогноз на 2023 р. квітневий прогноз на 2023 р.
Зернові культури 52,3 53,7
М’яка пшениця 58,1 59,9 59,6
Тверда пшениця 35,0 35,3 35,4
Яровий ячмінь 41,9 43,4 40,4
Озимий ячмінь 57,7 59,1 59,3
Ріпак 31,0 32,9

33,1

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!