Укрзалізниця повідомляє про зниження ставок на зерновози за результатами аукціонів

Джерело:  Rail.insider
зерновоз

За результатами аукціонів в системі «Прозорро» середня ставка плати за використання зерновозів філії «Центр транспортної логістики» АТ “Укрзалізниця” у січні 2023 року становить 2963 грн/добу. Про це написав у Facebook заступник директора департаменту комерційної роботи УЗ Валерій Ткачов.

За його словами, вартість використання зерновозів поступово зменшується, на останніх аукціонах вона вже сягнула 2800 грн/добу і має тенденцію до подальшого зниження.

Представник УЗ навів дані про середню вартість використання зерновозів ЦТЛ за результатами аукціонів.

Валерій Ткачов зазначив, що «зменшення вагонної складової тарифу на перевезення зерна залізницею суттєво зменшило логістичні витрати на перевезення зерна для аграріїв».

Приблизна вартість перевезення зерна залізницею на середню відстань 655 – 710 км, за його даними, при використанні вагонів УЗ в експортному сполученні зменшилася при транспортуванні через сухопутні переходи до 53,6 дол./т (вагонне відправлення), до 53,6 дол./т (маршрутне відправлення). Зниження вартості перевезення склало – 17,6 дол./т (вагонне відправлення) та 1,2 дол./т ( маршрутне відправлення).

Відповідні розрахунки для перевезень у напрямку портів та у внутрішньо державних перевезеннях можна знайти на графіку.

«Зазначена вартість перевезення зерна розрахована у вагоні АТ «Укрзалізниця» та включає в себе: інфраструктурну складову тарифу; компенсацію порожнього пробігу; вагонну складову тарифу (плату за використання зерновоза УЗ в порожньому та навантаженому стані) за результатами аукціонів; приблизну вартість додаткових зборів на станції відправлення (приблизно 3500 грн/вагон); вартість користування вагоном УЗ під час завантаження (2 доби); додаткові збори на кордоні. Зазначена вартість не включає в себе: винагороду експедиторів; вартість додаткових зборів по станції призначення; можливих штрафних та інших платежів», — повідомляє Валерій Ткачов.

Наводиться також порівняльна таблиця вартості перевезення зерна залізничним та автомобільним транспортом на відстань 200 – 1000 км.

«У зв‘язку зі здешевленням вартості використання вагонів, при зазначеній вартості логістики, залізничний транспорт стає більш конкурентним в порівняні з автомобільним транспортом», — пише Валерій Ткачов, запрошуючи аграріїв до співпраці з АТ «Укрзалізниця» в перевезені зернових вантажів.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!