Укрзалізниця планує надати змогу власникам самостійно переадресовувати вантажі

Джерело:  Rail.insider
жд

В АТ «Укрзалізниця» мають намір надати змогу власникам вантажів самостійно здійснювати переадресування вагонів. Про це йшлося під час засідання Експортного офісу при УЗ 17 січня. 

Торік АТ «Укрзалізниця» запровадило можливість подачі заявок щодо переадресування вагонів в електронному вигляді. На кінець 2023 року товариство обробило понад 7,6 тис. таких заявок і переадресувало вантажі. З початку поточного року таких заявок було подано вже 539.

Та наразі у товаристві планують створити технологію, яка даватиме змогу власнику самостійно виконати переадресування свого вантажу, використовуючи інформаційні системи УЗ.

«Так само, як ми зараз приймаємо вантаж до перевезення, даємо можливість вантажовідправнику оформити перевезення вантажу і надати нам перевізний документ, хочемо надати можливість вантажовідправнику створити новий перевізний документ для цього перевезення (це буде стосуватися лише тих перевезень, які він відповідно оформив) і переадресувати свій вантаж, не очікуючи дозволу перевізника», — розповів заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Андрій Мірошніков.

Він уточнив, що будуть певні обмеження, пов’язані з переадресуванням вантажів у напрямку портів або прикордонних переходів. Адже за цього потрібні погодження або з портами, або з іноземними перевізниками.

Окрім того, у Правилах перевезення вантажів з’явиться відповідний розділ, де будуть урегульовані всі нюанси, пов’язані з таким питанням. Це також матиме позитивний вплив, коли будуть внесені зміни до закону «Про залізничний транспорт» і створені приватні перевізники. Адже кожен перевізник буде сам визначати процедуру переадресування того вантажу, який він прийняв до перевезення.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!