Українським фермерам дробитись за моделлю Польщі не потрібно — Роман Огородов

Джерело:  Kurkul.com
жнива фермер

Наразі в Україні точиться багато дискусій навколо того, чи потрібен Україні за польським прикладом мільйон фермерів. Водночас генеральний директор «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО» Роман Огородов вважає, що дробитися українським фермерам не потрібно.

Про це він розповів в інтерв’ю «Чи треба Україні мільйон фермерів як у Польщі? Ні, нам не треба дробитися», пише Kurkul.com.

«Як я вже сказав, на ринках soft commodities головний інструмент конкурентної боротьби — собівартість. Від цього і треба відштовхуватись. Все, що відповідає стратегії оптимізації собівартості — гарне. Що не відповідає — веде нас в якийсь інший бік. Певною мірою це стосується всього аграрного ринку», — розповів аграрій.

За словами Романа Огородова, він загалом не проти мільйону фермерів. Але в Польщі, наприклад, фермер — це, як правило, одноосібник, який обробляє 10-15 га, чи навіть менше. А в Україні фермери обробляють і 3 тис. га, і 6 тис. га, і більше. В європейському розумінні це вже середній сільгосптоваровиробник і, як правило, родинна справа.

«Звісно, в Україні є своя ніша й у невеликих фермерів. Наприклад, ягідництво. Тобто вид діяльності, що не потребує великої площі та приносить максимальний вал грошей. Тут можна капіталізувати працю максимально ефективно. Але глобально мінімальну собівартість виробництва можуть забезпечити лише великі фахові гравці», — вважає Роман Огородов.

Тож, за його словами, дробитися українським фермерам не потрібно.

«Це наша конкурентна перевага і її треба зберігати», — підсумував генеральний директор «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО».

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!