Український цукор втрачає період пікових цін на світових ринках

Джерело:  AgroPortal.ua
сахар

Рішення про заборону експорту українського цукру в період з 5 червня по 15 вересня 2023 року виявилось доволі неочікуваним для вітчизняних виробників. Адже ліцензії на експорт цукру Мінекономіки продовжувало видавати протягом травня, жодним чином не обмежуючи бізнес, а цукрові заводи продовжували укладати зовнішньоекономічні контракти. Згідно внутрішніх балансів цукру, не існувало передумов для прийняття такого рішення.

Про це AgroPortal.ua повідомив директор НПЦ «Цукробурякового виробництва» Олександр Коротинський.

«Перед тим, як вводити обмеження, доцільно виробити чіткі та прозорі правила, щоб бізнес зміг підготуватися до нововведень. Ймовірно, компромісним рішенням було б часткове обмеження експорту та впровадження квот, розподілених рівномірно між усіма учасниками ринку. Натомість маємо приголомшливу заборону на експорт у період, коли на європейському ринку найвищі ціни та попит», — зазначає Олександр Коротинський.

За його словами, відповідно до показників 2023 року, середньомісячний експорт з України складав 45 тис. т цукру. Три місяці, на які впроваджено заборону експорту, могли б принести приблизно $65 млн валютних надходжень в українську економіку.

«На сьогодні в Україні достатньо цукру, оскільки маємо значні перехідні залишки. Промисловість та населення не можуть спожити на внутрішньому ринку більше цукру за вже сформовані роками показники. Цукор залишиться і буде лежати на складах до вересня, поки не відновиться можливість експорту. Таким рішенням посадовці можуть підірвати довіру міжнародних партнерів до українського бізнесу як прогнозованого та довготривалого постачальника», — зазначає Олександр Коротинський.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!