Української агропродукції поменшає на внутрішньому ринку – виробник

продукты

Присутність української аграрної продукції на вітчизняному ринку скоротиться. Таку думку висловив власник ПАЕК Юрій Кормишкін, йдеться у повідомленні компанії.

На його думку, вітчизняну сільгосппродукцію може замінити товар із Європи та інших країн, якщо в уряді своєчасно не відреагують на запровадження Європейським Союзом нульового ПДВ на продукти харчування.

«Це говорить про те, що якщо не піти слідом за тенденціями Європейського Союзу, то наші переробники в агропромисловому комплексі стануть не конкурентоспроможними. Європейський виробник просто витіснить з нашого ринку вітчизняного виробника, який і так заледве дихає у зв’язку із подорожчанням ресурсів на виготовлення власної продукції», — розповідає Кормишкін.

Він також вважає, що значно скоротяться обсяги виробництва агропродукції та врожайність.

«Минулого року нам сприяла погода, і в Україні було зібрано рекордні врожаї. Завдяки чому левова частина зібраного врожаю була продана. Валютна виручка, що зайшла в країну, зміцнила гривню і забезпечила стабільність економіки. Цього року, на жаль, цього не буде. Через подорожчання мінеральних добрив, електроенергії, газу, вартості сушіння зерна, перевезення та логістики, палива, вартості забезпечення зрошення посівів тощо є чимало аграріїв, які просто не ризикуватимуть цього року вкладати кошти у виробництво»,— вважає Кормишкін.

Він уточнив, що якщо минулого року на одну холодильну установку знадобилося 200 тис. грн для сплати електроенергії, то цього року — всі 400 тис. грн. та перевезення.

«Продовольча інфляція у 2022 році продовжиться. Ми спостерігатимемо зростання як мінімум на 10%», — прогнозує власник ПАЕК.

На його думку, навесні населенню доведеться пережити зростання цін на продукти харчування. Як зазначає Кормишкін, у ручному режимі регулювати економіку не вдасться, тому державі на тлі кризи в агросекторі потрібно замислитися про продовольчу безпеку та захист власного ринку для вітчизняного виробника.

 

AgroPortal.ua 

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!