Український аграрний ринок потребує відкриття доступу інноваційним засобам захисту рослин в 2021

Запорукою розвитку аграрного сектору країни завжди є вільна конкуренція, інновації та інвестиції. Саме тому проблема заблокованого доступу інноваційних препаратів в сфері захисту рослин до ринку України сьогодні привертає до себе увагу та вимагає якнайшвидшого вирішення.

У грудні 2015 року до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» було внесено зміни, згідно котрих вимоги до процедури реєстрації фактично унеможливлюють імпорт зразків пестицидів в Україну, що в першу чергу позбавляє українського фермера доступу до тих інноваційних препаратів, котрі є в до прикладу в країнах Європейського Союзу. Це знижує конкурентну здатність українського урожаю та експортний рейтинг. Наслідками суттєвого обмеження процедури реєстрації засобів захисту рослин стали також нівелювання відкритої конкуренції та створення торговельних бар’єрів у доступі до українського ринку пестицидів, зменшення інвестицій у науково-дослідницьку діяльність та повне призупинення прямих інвестицій в український сектор засобів захисту рослин.

Зараз ми можемо спостерігати, як в Європі та в світі відбувається постійне вдосконалення засобів захисту рослин – створюють препарати більш якісні, безпечні для застосування та ефективніші для урожаю, однак не маємо змоги випробувати та зареєструвати їх в Україні, оскільки для незареєстрованих засобів в Україну доступ взагалі не можливий, а навіть для тих, що зареєстровані, умови виходу на український ринок не рівний.

До прикладу, для імпорту препарату, іноземний виробник повинен надати заяву, копії сертифікатів якості та відповідності незареєстрованих  препаратів, листок безпеки незареєстрованого препарату (карту даних небезпечного фактора), лист-клопотання від акредитованого інституту з обґрунтуванням обсягів продукту, копію договору обов’язкового страхування відповідальності, суб’єктів перевезення небезпечних вантажів, підтвердження реєстрації в країні виробництва, в той час коли локальний виробник зобов’язаний надати лише технічні умови на виробництво дослідних партій.

Обмеження вільної конкуренції, в свою чергу, відкидає український ринок засобів захисту рослин на роки розвитку назад, а український фермер вимушений застосовувати застарілі засоби захисту рослин, що з часом також обернеться проблемою під назвою резистентність, тобто з кожним роком повторного застосування пестициду він стає менш ефективним у боротьбі із шкідниками, так як останні мають здатність до вироблення стійкості до компонентів.

Відчутний вплив відсутності ввезення пестицидів для державних випробувань на територію України також і на інвестиційний клімат в країні. Так, інвестиції компаній у науково-дослідну діяльність у сфері засобів захисту рослин в Україні за останні роки було зменшено на понад 80%, а прямі інвестиції не плануються зовсім.

Вдосконалити законодавство та відновити ввезення зразків інноваційних засобів захисту рослин для наукових досліджень та державних випробувань має на меті Проект Закону «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України» №2289 від 18 жовтня 2019 року (далі – Проект Закону №2289), котрим пропоновано вилучити норму щодо обов’язковості умови документального підтвердження державної реєстрації в країні виготовлення, задля ввезення в Україну.

Проект Закону №2289 був прийнятий за основу Верховною Радою України в першому читанні, і наразі очікує розгляду в другому читанні. Прийняття даного законопроекту сприятме відкриттю доступу інноваційним засобам захисту рослин спрятиме розблокуванню наукових досліджень та державних випробувань, які дадуть можливість українським аграріям використовувати продукти нового покоління, тим самим підвищуючи конкурентоспроможність своєї сільгосппродукції та надаючи можливість якомога раніше реагувати на новітні виклики у боротьбі зі шкідниками.

 

УкрАгроКонсалт

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!