Українські садівники чекають від держави сприяння у відкритті нових ринків для експорту яблук

яблоки

Яблуко – продукт із високою доданою вартістю, а фермери, які вирощують яблука, створюють значно більшу кількість робочих місць у сільській місцевості порівняно з виробниками зернових, олійних та інших технічних культур.

Як пише Олександр Пахно, директор компанії «Сади Дніпра», на своїй сторінці у Facebook, українське яблуко є важливим інструментом створення позитивної репутації України у світі, адже за останні 4-5 років його високо оцінили споживачі у Сингапурі, Малайзії, Гонконзі, ОАЕ, Саудівській Аравії, Великій Британії, Швеції та інші країни світу.

Однак сьогодні, за словами керівника, садівники України стикаються із величезною проблемою – ціни на яблука у світі залишаються низькими, а найперспективніші ринки збуту яблука у світі залишаються для України недоступними. Насамперед йдеться про такі країни як В’єтнам, Єгипет та Індія, які спільно імпортують більше яблука, ніж Російська Федерація. При цьому країни ЄС, які є конкурентами України на ринку яблука, мають повний доступ до цих ринків.

«Крім відкриття доступу до перспективних ринків збуту садівники країн ЄС отримують також значну державну підтримку у створенні експортних кооперативних платформ та просуванні експорту продукції. Участь у міжнародних торгових місіях та міжнародних плодоовочевих виставках частково чи повністю фінансується державами. Завдяки цьому Італія щорічно експортує лише яблука на $1 млрд, а Польща – на $350 млн», — наголошує Олександр Пахно.

Проблемою є і відносно низький рівень споживання яблука в Україні, що негативно впливає на здоров’я населення країни та негативно впливає на перспективи розвитку садівничого бізнесу, а отже, і добробуту сільських громад.

Оскільки в сезоні 2021/22 існує реальна загроза неможливості реалізації всього врожаю та отримання збитків від вирощування яблук значною частиною садівників, зараз варто порушити питання щодо об’єднання зусиль виробників навколо експортних стратегій за підтримки держави, вважає директор «Садів Дніпра».

«Садівники також чекають від держави термінової активізації зусиль щодо усунення всіх нетарифних бар’єрів для експорту українського яблука на потенційно привабливі ринки Індії, Індонезії, В’єтнаму тощо. Для цього необхідно у компетентних органах цих держав, які здійснюють фітосанітарний та карантинний контроль, слід узгодити процедури визнання фітосанітарних сертифікатів, які видаються в Україні для експорту свіжого яблука.

Ми оцінюємо, що обсяг експорту українського яблука до Індії, Індонезії, Єгипту та В’єтнаму може досягати 200-250 тис. тонн на рік, що може повністю замінити для України ринок РФ, наразі закритий для українського виробника», — зазначає Олександр.

За його словами, Польща, яка теж не має доступу до ринку РФ, ще в 2016 році погодила всі процедури, необхідні для експорту свіжого яблука в Індію та інші країни, що нарощують імпорт яблука, що дозволило їй не тільки зменшити негативний вплив від закриття ринку РФ. своїх виробників, але також збільшити виробництво та експорт яблук.

Українська плодоовочева асоціація (УПОА) готова співпрацювати з державними інститутами та сприяти покращенню доступу до ринків збуту яблука та інших фруктів і овочів. УПОА також має великий досвід організації дуже успішних торгових місій та участі у міжнародних виставках за підтримки міжнародних організацій, та готова співпрацювати з державою у просуванні експорту та внутрішнього споживання плодоовочевої продукції.

 

EastFruit

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!