Українські експортери зерна залишили 3 млрд доларів виручки за кордоном

Джерело:  УкрАгроКонсалт
зерно деньги экономика экспорт
UkrAgroConsult

Відповідно до оцінок Національного банку України, українські експортери сільськогосподарської продукції залишили близько 3 млрд доларів своїх доходів за кордоном після того, як росія вторглася в країну, посилюючи тиск на валютні резерви країни, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg

Це 70-75% того, що трейдери з різних галузей зберігали за межами України з початку війни, згідно з підрахунками Національного банку України.

Це також одна з причин посилення урядом контролю за експортом зернових та олійних культур. Кабінет міністрів вимагатиме від експортерів таких товарів або отримати ліцензії, або надати дані про ПДВ за період до вторгнення. Вантажовідправники також повинні будуть довести, що вони репатріюють іноземну валюту.

Відповідно до постанов, опублікованих 1 листопада, нові правила набудуть чинності через 10 днів і діятимуть до 2024 року.

Україна є одним із ключових експортерів сільськогосподарської продукції, і це є ключовим джерелом її доходів у воєнний час. Вторгнення росії змусило деяких трейдерів, які не схильні до ризику, триматися подалі, але воно також привело багато компаній-одноденок. Уряд прагне витіснити такі компанії, репатріювати більше надходжень в іноземній валюті та підвищити збір податків, оскільки міжнародні союзники України, надаючи мільярди доларів допомоги, ретельно перевіряють її зусилля по боротьбі з корупцією.

В жовтні голова НБУ Андрій Пишний сказав в інтерв’ю Forbes Україна, що експортери не повернули на батьківщину 8 млрд доларів валютної виручки. Він не став уточнювати терміни, але зазначив, що хоча деякі перекази затримуються, інші «недобросовісні підприємці» взагалі не повертають зароблені кошти, що робить це «питанням державного значення, особливо в умовах війни». Ця оцінка охоплює останні 10 років.

Однак ці зусилля потребують часу, а витрати трейдерів зростають, оскільки їхні вантажі затримуються. Аудити експортерів були однією з причин зупинки вантажів сільськогосподарської продукції з портів Одеської області минулого тижня, що викликало численні скарги, тоді як трейдери, які перевозять зерно через Дунай, стверджують, що проблеми, пов’язані з експортними документами, спричинили великі затримки в останні тижні.

Українські експортери зобов’язані повернути виручку протягом 180 днів, ця вимога допомагає Національному банку України накопичувати золотовалютні резерви для підтримки гривні під час війни.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!