Українські бобові прокладають шлях до Китаю

Джерело:  СВСБУ
бобові

Співтовариство виробників і споживачів бобових України працює над відкриттям нових експортних ринків для продукції вітчизняних фермерів. Наразі завершується робота щодо доступу українського гороху до Китаю, яку асоціація вела спільно з Держпродспоживслужбою  та Міністерством аграрної політики та продовольства. СВСВБУ також працює над просуванням до КНР української квасолі.

“СВСБУ працює над відкриттям китайського ринку для українського гороху з 2019 року. Раніше основним покупцем цієї бобової культури була Індія, яка імпортувала з України до 385 тис. тонн гороху на рік. Однак з 2019-го Індія обмежила доступ імпортних бобових  і у 2022-му році остаточно закрила внутрішній ринок. Перед українськими виробниками гороху постала гостра потреба у нових ринках, з яких найперспективнішим був китайський, і наша асоціація одразу включилася у співпрацю з Мінагрополітики, Посольством України в КНР та Держпродспоживслужбою, яка триває по сьогодні”, – зазначила очільниця СВСБУ Антоніна Скляренко.

Невдовзі українські виробники гороху зможуть отримати можливість його експорту в Китайську Народну Республіку, оскільки у минулому місяці між Держпродспоживслужбою  та  представниками компетентного органу Китаю General Administration of Customs of the People’s Republic of China (GACC) відбулися відповідні перемовини.

За словами Антоніни Скляренко, також ведеться робота над доступом української квасолі на ринок КНР.

Станом на початок травня в Україні вже посіяно 128,6 тис. га гороху. Через війну Україна тимчасово втратила значні площі посіву гороху, оскільки лідерами-виробниками гороху були Миколаївщина, Херсонщина, Запоріжжя, Харківщина та Донеччина, де ведуться активні бойові дії.

“На тлі зростання популярності рослинного білку відбувається активний розвиток світового ринку горохового протеїну, який у 2022 році досяг $1683 млн. В  окремі роки виробництво гороху в Україні становило до 1 млн тонн, тож попри тимчасове скорочення виробництва через війну, ми маємо шанс зайняти гідне місце серед постачальників бобових культур у світі”, – додала очільниця СВСБУ.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!