Українські банки за період війни прокредитували аграріїв для посівної кампанії на 5,43 млрд. грн.

кредитование

Українські банківські установи за період з середини березня по 13 квітня прокредитували аграріїв у рамках держпрограми з підтримки посівної кампанії-2022 на загальну суму 5,43 млрд грн, у тому числі за тиждень 6-13 березня видано позик та портфельних гарантій на 3,64 млрд грн. Відповідні дані про фінансування посівної кампанії в умовах військового вторгнення Росії в Україну оприлюднені на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України у четвер.

“Фактично за тиждень було видано кредитів більш ніж на 3,6 млрд грн на понад тисячу аграріїв. Банки взяли досить швидкі темпи, щоб покрити потреби наших с/г товаровиробників, які зараз проходять посівну кампанію. На сьогоднішній день аграрні кредити можуть видавати 22 банки, і мета держави наростити кредитування аграрної галузі до 40 млрд грн, тобто ще майже у вісім разів”, – цитує відомство свого голову Миколи Сольського.

Уточнюється, що 80% (4,41 млрд грн) наданих позикових коштів склали портфельні гарантії, тоді як загалом доступ до фінансування отримали 2,08 тис. с/г товаровиробників (за останній тиждень – 1,18 тис.). Найбільше кредитів під проведення посівної залучили аграрії Кіровоградської – 1,81 млрд грн (+1,4 млрд грн за тиждень), Вінницької – 944 млн грн (+579 млн грн), Дніпропетровської – 738 млн грн (+471 млн грн), Одеської – 549 млн грн (+388 млн грн) та Львівської – 348 млн грн (+189 млн грн) областей. За даними Мінагрополітики, кредити до 60 млн грн за цією програмою видаються під 0% річних (за програмою державної фінансової підтримки “Доступні кредити 5-7-9%”). Термін такого кредитування – до шести місяців, а після його завершення відсоткова ставка для позичальників становитиме 5% річних. Скористатися кредитом можуть аграрії, які підлягають визначенню с/г товаровиробника.

“Україна розуміє свою визначальну роль як гаранта продовольчої безпеки світу, тому ми маємо зібрати врожай, щоб прогодувати себе, а також не допустити дефіциту продовольства та голоду у світі”, – підсумував Сольський у повідомленні Мінагрополітики. Відомство нагадало, що урядова програма підтримки посівної реалізується силами Кабміну, Мінагрополітики, Міністерства фінансів, Міністерства економіки, Національного банку та банківського сектору.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів України наприкінці березня розширив порядок видачі с/г виробникам гарантій за кредитами на портфельній основі під закупівлю необхідних їм ресурсів для проведення посівної кампанії у 2022 році, оскільки через військове вторгнення росії в Україну частина аграріїв втратили оборотні кошти для проведення весняних робіт

Так, у рамках портфельного кредитування с/г виробники зможуть отримати позики на купівлю добрив, засобів захисту рослин, пестицидів та агрохімікатів, палива, запасних частин для с/г техніки, а також на поповнення основних засобів та нематеріальних активів, оплату праці, оренду нерухомого та рухомого майна, роботи та послуги для своєї операційної діяльності.

Загальний бюджет цієї програми на підтримку посівної-2022 становить 50 млрд грн.

 

Fixygen.ua

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!