Українські аграрії зможуть купити лише третину необхідних добрив — НААН

удобрения

Вартість міндобрив у світі значно зросла. За цих умов багато аграріїв зможуть купити лише третину від необхідного обсягу добрив. Такий прогноз озвучила Ануш Балян, академік НААН, доктор економічних наук. Про це пише Голос України.

«Ризиком агросезону 2022 є здорожчання та дефіцит добрив. Через дорогий газ мінеральні добрива вже підскочили на 35%. І є загроза, що аграрії будуть спроможні придбати лише 30% від необхідного обсягу добрив», — наголосила експертка.

З її слів, в результаті за найнегативнішим сценарієм виробникам доведеться суттєво підняти відпускні ціни, відповідно вартість продуктів у роздріб автоматично зросте на 50-80%. Тому нинішня сповільнена реакція уряду на загрозливі тенденції лише драматизує ситуацію. А вона вимагає щонайменше негайного створення міжгалузевого антикризового центру як для переговорів з постачальниками енергоносіїв, так і для діалогу з харчовою промисловістю.

«Вже зараз ціни на продукти в Україні вищі, ніж у Європі, при значно більших зарплатах там. При цьому в ЄС взагалі з другого півріччя, на тлі здорожчання енергоносіїв та пандемії, збираються скасувати ПДВ на харчі. Не забуваємо, що с/г там ще й дотується державою на 60%, а наші сільгоспвиробники жодних дотацій не отримують», — зауважила Ануш Балян.

 

SuperAgronom.com

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!