Українські аграрії набагато ефективніші за французькі — Меттеталь

Жиль Меттеталь

Українське сільське господарство є одним із найменш дотаційних у світі, але є найбільшою історією успіху, адже за короткий час країна перетворилася на одного з найбільших експортерів зерна у світі.

Таку думку висловив незалежний директор Ради директорів «Астарти-Київ» Жиль Меттеталь в інтерв’ю «Економічній Правді».

Водночас експерт зазначає, що його турбує європейський аграрний сектор, адже якщо уряд скасує дотації для європейських фермерів, їм буде дуже важко залишатися на ринку та їхня присутність у світі зменшиться.

«Прямі дотації сільгоспвиробникам в ЄС становлять близько 30-40%, у Росії — близько 30% і продовжують зростати. А в Україні розмір дотацій дуже малий, а часто взагалі зі знаком мінус, як у Новій Зеландії та Австралії. Незважаючи на це, українському агросектору вдається розвиватися», — зауважив Жиль Меттеталь.

За словами фахівця, раніше в Україні неможливо було купити землю та віддавати її у заставу банкам, щоб залучати гроші для інвестицій. У той же час європейська корпоративна система дозволяла фермерам створювати сільськогосподарські кредитні кооперативи, які пізніше стали одними з найбільших банків у світі, передавати ці землі банкам під заставу та отримувати хороші гроші. Незважаючи на відсутність таких механізмів для українських компаній, усі свої інвестиції вкладали у покращення земель.

«Спілкуючись із французькими фермерами, я постійно кажу, що українські фермери набагато ефективніші, ніж фермери у Франції, тому що вони можуть виробляти продукцію без будь-яких дотацій»,—каже Жиль Меттеталь.

Експерт наголошує, щоб аграрний сектор в Україні продовжив розвиватися агрохолдинги, не покладаючись на підтримку уряду, мають працювати як вертикально інтегровані компанії по всьому виробничо-збутовому ланцюгу, підвищувати свої стандарти, ставати прозорими, запроваджувати сучасні технології та залучати міжнародний капітал.

Нагадаємо, що валовий прибуток агропромхолдингу «Астарта-Київ» за 9 місяців 2021 р. зріс удвічі до €159 млн, а консолідований виторг становив €301 млн, що на 4% більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

 

 Latifundist 

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!