Українська соняшникова олія витісняє російську з турецького ринку

Джерело:  OleoScope
подсолнечное масло

Туреччина, яка скоротила закупівлю соняшникової олії з росії за підсумками минулого року приблизно на третину, залишається ключовим та перспективним ринком для російських експортерів. Таку думку російському виданню «Агроекспорт» озвучив виконавчий директор Масложирового союзу рф Михайло Мальцев.

«Туреччина є головним покупцем соняшнику та соняшникової олії у Чорноморському регіоні. Тільки для покриття внутрішніх потреб їй необхідно приблизно 1,4 млн тонн соняшникової олії на рік, крім того, приблизно такі ж обсяги продукту йдуть із країни на експорт», – зазначив експерт.

Він нагадав, що Туреччина протягом останніх кількох років була головним покупцем соняшникової олії російського виробництва, але у 2022 р. після відкриття «зернової угоди» Україна стала активно експортувати в регіон соняшник, тому обсяги виробництва соняшникової олії всередині країни зросли, а обсяги його імпорту знизилися.

«До того ж Туреччина переключилася на вивезення олії з України, яка демпінгувала на ринку до кінця 2023 року, – пояснив Мальцев. – Але все одно Туреччина залишається на третьому місці за обсягами імпорту олійно-жирової продукції з нашої країни».

Як стверджує керівник галузевого об’єднання, минулого року Україна стала активніше захищати сектор переробки, постачаючи за кордон менше соняшнику. У Туреччині ж урожай цієї культури скоротився через землетруси та несприятливі погодні умови.

«Тому можна розраховувати як мінімум на відновлення колишніх обсягів продажу соняшникової олії на турецький ринок, а можливо і на їх збільшення», – резюмував Мальцев.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!