Українська соняшникова олія в глобальному масштабі: Логістичні маршрути сезону 2023-2024

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Автор:  Максим Харченко
соняшникова олія
UkrAgroConsult

Автори статей:

Харченко
Максим Харченко
Аналітик ринку логістики

Згідно з інформацією Міністерства Інфраструктури, в минулому 22/23 МР було експортовано 5,6 млн тонн соняшникової олії – в середньому по 470 тис. тонн на місяць, тоді як в поточному 23/24 сезоні середньомісячні темпи експорту становлять вже 550 тис. тонн. За прогнозами УкрАгроКонсалт, в цьому сезоні Україна експортує близько 5,9 млн тонн соняшникової олії, а це означає, що за 3 літні місяці для експорту буде доступно близько 1 млн тонн продукції.

Максимальний обсяг експорту в поточному маркетинговому році був зафіксований у грудні 2023 року, коли було експортовано 673 тис. тонн соняшникової олії. Зазначимо, що рекордний обсяг експорту соняшникової олії за місяць мав місце в листопаді 2020 року – 757 тис. тонн. 2023/24МР відрізнився від попереднього року акселерацією експорту у другій половині сезону.

Експорт соняшникової олії сухопутним транспортом продовжував користуватися попитом впродовж 23/24 МР і складав від 22 до 31% від загального експорту та доходив до 170 тис. тонн на місяць. Висока вартість соняшникової олії у порівнянні з зерном дозволяє активніше залучати варіант з експортом залізницею та автотранспортом.

Варто відзначити, що загальна частка морським транспортом залишилася на тому ж рівні, що і у минулому сезоні, але тепер більше соняшникової олії йде саме через порти Одеського регіону. Нагадаємо, що до повномасштабного вторгнення половина соняшникової олії експортувалась через термінали біля Миколаєва, які зараз залишаються заблокованими вже більше 2 років.

Повна версія доступна на онлайн платформі AgriSupp від УкрАгроКонсалт.

AgriSupp – це новий онлайн-інструмент, який об’єднує швидкий доступ до щоденної оперативної ринкової інформації про ринки країн Причорномор’я, звітів, з історичними даними, а також інструменти обробки та завантаження даних.

Використовуйте аналітичні дані і підвищіть свою ефективність уже зараз!

Зареєструйтеся та отримайте розширений демо-доступ на 7 днів: http://agrisupp.com/uk/register/1

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!