Українська кукурудза 2021/22: експорт, ціни, очікування

кукуруза

На Чиказькій біржі кукурудза продовжує отримувати підтримку через макроекономічні та фундаментальні чинники. Що ж відбувається із цією культурою в Україні? Пояснюють аналітики Barva Invest спеціально для USM.

Грудневий ф’ючерс на Чиказькому біржовому ринку тестував рівень 5.80 $/бу, але до кінця тижня більшість товарних активів опинилися під тиском через фіксацію прибутку за чистими довгими позиціями, а також зміцнення долара США ($DXY).

Тим часом, в Україні збирання кукурудзи повільно, але впевнено наближається до завершення. Місцеві аналітики продовжують підвищувати прогнози валового збору кукурудзи в Україні через вищі показники врожайності в західних регіонах. На сьогодні більшість учасників ринку оцінюють український врожай у межах 38.6-40.1 млн тонн. Це значно вище проти попереднього МР (30.3 млн тонн). Споживання всередині нашої країни залишається стабільним, хоча й може навіть дещо зрости через високі ціни на фуражну пшеницю та ячмінь. Експортний потенціал становить ~33 млн. тонн.

На тлі рекордного врожаю пшениці, соняшнику та кукурудзи українська логістика «не витримує». Вартість доставки кукурудзи до порту істотно зросла, що частково обмежує продажі на спотовому ринку. Проте на світовому ринку попит на кукурудзу залишається досить високим, оскільки на тлі інших зернових ця культура виглядає відносно дешевою.

Зважаючи на затримку збирання врожаю, з України в жовтні відвантажили лише 1.4 млн тонн кукурудзи, тоді як місцеві трейдери розраховували щонайменше на 2 млн тонн. Таким чином, частина форвардних контактів перетекла на листопад, а листопадові перетечуть на грудень.

Але навіть з огляду на це, експорт кукурудзи в листопаді все одно може перевищити абсолютний рекорд (листопадовий показник 2019/2020 МР — 3.6 млн тонн), і скласти 4.2-4.5 млн тонн. На сьогоднішній день кількість відвантаженої кукурудзи з України в листопаді разом із лайнапом становить 5 млн тонн, проте частина цих відвантажень зміститься на грудень, як ми вже зазначили вище. Логістичні проблеми, про які ми розповідали в попередніх статтях, залишаються наріжним каменем кукурудзяного ринку, що підтримує ціни. Ті виробники, які не проти продати врожай, переважно не роблять цього прямо зараз: навіть якщо є вільні вагони, їх вартість зараз дуже висока. Як результат, багато виробників дивляться на період січень-березень, де очікують на ставки дешевше.

Чого очікувати у другій половині листопада та грудні?

Світовий ринок каже наступне: кукурудза — одна з найдешевших фуражних культур, що сприятиме зростанню попиту саме на цю культуру у фуражних цілях (проти ячменю чи фуражної пшениці). У той же час, як у США, так і в ЄС, спостерігається рекордна маржинальність етанолових заводів (які виробляють етанол з кукурудзи).

Не варто очікувати суттєвого зниження цін, особливо на внутрішньому ринку України, враховуючи логістичні труднощі та колосальний лайнап та попит трейдерів на кукурудзу саме в українських портах. Що ж до 2022 року, то тут все ще багато невизначеності. З одного боку, світове зростання цін на кукурудзу (як і інші товарні активи) знаходитиме підтримку через високі інфляційні очікування. З іншого боку, країни Латинської Америки потенційно можуть отримати великий урожай кукурудзи та сої, що чинитиме фундаментальний тиск не лише на біржові ціни, а й на фізичний ринок України. І тут ми повертаємося до питання нестачі добрив та високих цін на них. Чи позначиться це на наступному врожаї у Бразилії, США, Україні, Китаї? До цієї цікавої теми ми ще повернемось.

 

Ukrainian Shipping Magazine

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!