Україна звернеться до арбітражу СОТ щодо заборони Польщі на імпорт української агропродукції

Джерело:  Censor.NET

Заборона на імпорт українського зерна не відповідає ані правилам Світової організації торгівлі, ані угоді про асоціацію з ЄС. Україна звернеться до арбітражу СОТ задля компенсації збитків. Про це прем’єр-міністр України Денис Шмигаль написав у твіттері.

Шмигаль наголосив, що Україна попри війну і блокування Росією портів дотримується своїх зобовʼязань як за Угодою про асоціацію з ЄС, так і за правом СОТ.

“Ми не мали й не маємо намірів шкодити польським фермерам. Ми дуже цінуємо підтримку від польського народу і польських родин! Але у випадку порушення торгового права в інтересах передвиборчого політичного популізму Україна буде змушена звернутись до арбітражу СОТ щодо компенсації збитків за порушення норм ГАТТ”, – наголосив Шмигаль.

Нагадаємо, сьогодні Польща продовжила заборону на імпорт української сільгосппродукції після 15 вересня.

Зазначимо, що у травні Європейський Союз дозволив Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині заборонити внутрішній продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику, дозволивши при цьому транзит таких вантажів для експорту в інші країни. Термін дії цієї заборони закінчується 15 вересня. Якщо заборону не продвожать, скоріше за все кожна з цих країн введе окреме ембарго на агропродукцію. Про такий намір вже заявила Угорщина.

Пізніше комісар ЄС із питань сільського господарства Януш Войцеховський підтримав продовження тимчасової заборони на імпорт українського зерна до Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини до кінця 2023 року і запропонував надати субсидії для українських експортерів зерна.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!