Україна знову експортує цибулю до Євросоюзу – чи це призведе до зростання цін?

Джерело:  EastFruit
цибуля

За інформацією аналітиків EastFruit, цінова ситуація на ринку цибулі України залишається стабільною, тоді як у сусідніх країнах Євросоюзу відзначається зростання цін. Зокрема, у Польщі з початку 2024 року цибуля активно дорожчає і вже перевищила рівень 2023 року для цього періоду.

В Україні ж оптові ціни на цибулю на даний момент вдвічі нижчі за минулорічні і близькі до середніх багаторічних, становлячи близько 34 центів США за кг.

На цьому тлі Україна почала відвантажувати цибулю до Румунії. «Найімовірніше Румунія, яка раніше активно імпортувала цибулю з Молдови, переключилася на закупівлю цибулі в Україні, оскільки запаси цієї продукції в Молдові почали знижуватися, а ціни зростати», — вважає Федір Рибалко, міжнародний консультант з плодоовочевої торгівлі та логістики.

«Станом на сьогодні ціна на цибулю в Україні залишається стабільною та становить від 10 до 15 грн/кг, що еквівалентно $0,27-0,40 доларів США за кг, залежно від якості, регіону та розміру партії. В останні тижні на ринку з’явилося багато пропозицій про продаж дрібної та цибулі невисокої якості, що, на мій погляд, є результатом сортування продукції для експортних відвантажень та постачання в мережі супермаркетів. Ціни на таку цибулю не перевищують 7 грн/кг ($0,19)», — повідомляє Олександр Хорев, міжнародний експерт ФАО.

Очевидно, що на сьогоднішній день експорт цибулі до країн ЄС із України стає вигідним. Це в черговий раз підтверджує неймовірне – Україна змогла відновити виробництво цибулі лише за один рік, втративши внаслідок варварських дій російських загарбників до 80% площ та інфраструктури з вирощування, зберігання та доопрацювання цибулі у південних регіонах Херсонської області. Цілком можливо, що зростання поставок цибулі з України до країн ЄС може підтримати ціни на цибулю на внутрішньому ринку, особливо на продукцію високої якості, проте для цього необхідно суттєво збільшити обсяги поставок, які поки що залишаються порівняно невеликими.

«Нині ситуація на світовому ринку цибулі виглядає зовсім неймовірно. Багато країн, таких як Узбекистан, Казахстан і Таджикистан – явний надлишок цибулі на ринку. Індія, яка заборонила експорт, також стикається з обвалом цін на нього. Найнижчі ціни на цибулю також у Туреччині. Водночас у Євросоюзі відчувається дефіцит якісної цибулі, але експорт її до Азії, Близького Сходу та Східної Африки з Нідерландів зараз утруднений внаслідок дій атак хуситів на цивільні судна в Червоному морі, що може призвести до стабілізації цін у ЄС, але зростання цін у країнах-імпортерах. Крім того, дуже багато країн запроваджують обмеження на експорт цибулі, що призводить до справжнього хаосу та непрогнозованості цього ринку», — каже Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Потрібно також зазначити, що вже через півтора місяці на ринок почнуть надходити перші партії цибулі нового врожаю з південних регіонів Центральної Азії, а також із Північної Африки. Відповідно ситуація на ринку цибулі, швидше за все, залишиться дуже динамічною мінімум до літа 2024 року.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!