Україна зменшує імпорт свинини

Джерело:  Delo.ua
свинина

Галузь свинарства в Україні активно розвивається. На сьогодні у всіх категоріях господарств поголів’я свиней складає понад 5 млн тварин, з них понад 66 % вирощується на агропідприємствах.

Про це повідомив директор Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Віштак.

За його словами, зростання внутрішнього виробництва свинини дозволяє зменшувати обсяги ввезення цього м’яса з-за кордону.

Зокрема, у 2023 році українці спожили 2 млн 300 тис. тонн мʼяса, в тому числі 688 тис. тонн свинини. Загалом минулого року було імпортованого лише 2 % м’яса.

“Цього року частка імпорту свинини скоротиться.  Внутрішнє виробництво м’яса зростає. Поголів’я свиней можливо збільшити за короткий час, оскільки ціни на корм в Україні нижче світових, а вартість м’яса на міжнародних ринках зростає, що створює умови для розвитку вітчизняної галузі свинарства”, – підкреслив Віштак.

Він також додав, що за таких умов галузь свинарства має перспективи для нарощування експортного потенціалу.

Нещодавно повідомлялося, що імпорт свинини в Україну за перші три місяці 2024 року скоротився в 4,8 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2023 року, до 665 тонн. Імпорт сала, свинячого жиру і жиру птиці за цей же час зменшився в 1,8 рази, до 3986 тонн.

Наразі Мінагрополітики розробляє Концепцію Державної цільової економічної програми розвитку тваринництва на період до 2033 року. Вона передбачає заходи державної підтримки, безпечності і благополуччя тварин, страхування свинарства від АЧС. А також освоєння нових ринків, поводження із відходами, розвиток біоетанолу.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!