Україна впевнено нарощує експорт зерна: вже 100 суден з зерном вийшли з українських портів – УЗА

Джерело:  УЗА
Україна ГМО

Україна завдяки «зерновому коридору» поступово нарощує експорт зернових та олійних культур до багатьох країн світу. Так, станом на 7 вересня 2022 року кількість суден, що вийшли з українських портів сягнула 100, а експорт склав понад 2 млн т зернових та олійних культур. Також було експортовано додатково більше 260 тис т продукції: соняшникової олії та шроту, гороху тощо.

Сукупно в країни Азії та Африки було відправлено близько 64% зернових та олійних культур, решту – в країни Європи.

При цьому, якщо брати до уваги пшеницю, то левова частка цієї культури експортується Україною в країни Африки, регіону який найбільше потерпає від дефіциту та високих цін на продовольство, зокрема й на зерно.

Нагадаємо, що за прогнозами УЗА, експорт з України в 2022/2023 маркетинговому році може скласти 32,8 млн т за умови збереження морського шляху експорту.

Україна, Туреччина та ООН 22 липня підписали “Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів”, які відкрила можливість експорту зернових та олійних, а також продукції з них. Дзеркальну угоду підписали також Туреччина та ООН з росією.

Перше судно з українським зерном вийшло з українського порту 1 серпня 2022 року з вантажем української кукурудзи обсягом 26 тис т.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!