Україна відкриває «гуманітарний коридор» для експорту зерна, але перешкоди залишаються

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Україна експорт
UkrAgroConsult

«Гуманітарний коридор» в Чорному морі дозволить звільнити вантажні судна, які застрягли в українських портах після нещодавнього краху Чорноморської зернової ініціативи, кажуть у Києві. Але є питання щодо того, наскільки дієвим буде це рішення, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на World Economic Forum.

В липні росія вийшла з чорноморської зернової угоди і з тих пір запровадила фактичну блокаду морських шляхів України. Угода дозволила Україні експортувати понад 32 млн тонн кукурудзи, пшениці та інших зернових.

Україна почала реєструвати судна, які планують використовувати гуманітарну смугу, але також надходили повідомлення про те, що російські військові кораблі вели попереджувальний вогонь по вантажним суднам в цьому районі.

«Страховики та їхні допоміжні банки повинні будуть погодитися [на гуманітарний коридор], і вони можуть сказати, що нам не подобаються ризики», – повідомило джерело в страховій галузі.

росія та Україна є двома найбільшими виробниками сільськогосподарської продукції у світі. Міжнародні ціни на пшеницю зросли на 1,6% в липні після провалу Чорноморської угоди, повідомляє ФАО. Це було їх перше місячне зростання за 9 місяців.

москва каже, що приєднається до зернової ініціативи, лише якщо отримає угоду про підтримку експорту власної продовольчої продукції та добрив. Президент Туреччини Таїп Ердоган, який разом з ООН допоміг досягти початкової угоди, каже, що прагне переконати президента росії володимира путіна повторно укласти угоду на переговорах в серпні.

Позначки:, , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!