Україна відкличе позови до СОТ за умови, якщо отримає гарантії відсутності обмежень на агроімпорт у майбутньому

Джерело:  РБК Україна
СОТ

Якщо Україна отримає гарантії відсутності обмежень у майбутньому на експорт агропродукції від європейських країн, то вона відкличе скаргу до Світової організації торгівлі. Про це заявив заступник міністра економіки Тарас Качка в ефірі телемарафону.

“Для нас дуже важливо, щоб польська сторона та інші держави і Європейський Союз гарантували нам, що такого роду обмежень у майбутньому не станеться… Тому, звичайно, тільки тоді, коли ми отримаємо гарантії, ми формально оголосимо на весь світ, що ця суперечка вичерпана. Думаю, це питання буде розглядатися останнім”, – заявив він.

За його словами, зараз важливо запустити механізм узгодження та верифікації українського експорту зерна, оскільки таку пропозицію вже фактично узгодили ЄС та держави-члени. Україна вважає такий механізм прийнятним.

“Позови до СОТ, як ми бачимо з реакції партнерів, були цілком правильним кроком. Тому що він окреслив природу нашого обурення”, – додав Качка.

Як повідомлялося, 15 вересня Європейська комісія відмовилася продовжувати дію тимчасової заборони на імпорт українських пшениці, кукурудзи, насіння соняшнику та ріпаку до п’яти сусідніх з Україною країн ЄС. Водночас Україна погодилася запровадити певні правові заходи (наприклад, систему ліцензування експорту) протягом 30 днів, щоб уникнути різких стрибків експорту зерна до цих країн.

Однак Словаччина продовжила попередню заборону ЄС на імпорт чотирьох видів зерна, Польща ввела додаткові заборони на українське борошно та корми, а Угорщина заборонила ще 25 продуктів, про які раніше не йшлося, включно з м’ясом.

У відповідь Україна подала вимоги про проведення консультацій зі Словаччиною, Польщею та Угорщиною, відповідно до правил та процедур вирішення спорів в рамках Угоди про заснування Світової організації торгівлі (СОТ). 

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!