Україна відіграє важливу роль в питанні подолання глобального голоду

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Україна
UkrAgroConsult

Вторгнення росії в Україну викликало хвилювання на світових ринках зерна. В міру зростання світових цін на кукурудзу та пшеницю поширилася паніка щодо нестабільності в країнах від Ємену до Бангладеш, які залежать від росії та України щодо недорогого зерна. Чи посилиться голод? Чи виникнуть громадянські заворушення?

Хоча в 2022 році країни з нестачею продовольства сильно постраждали від високих цін на зерно, серйозних наслідків вдалося уникнути. Незважаючи на те, що війна між росією та Україною продовжується, ринки зерна значно заспокоїлися, а ціни близькі до рівня до вторгнення – кращий результат, ніж багато хто очікував, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Дипломатія, технології наступного рівня, стійка інфраструктура постачання та ефективні торгові стратегії були ключовими елементами боротьби з проблемами на світових ринках агропродукції. Світ оперативно діяв, щоб використати ці сильні сторони в глобальних логістичних мережах, переміщуючи зерно з регіонів, де воно дешеве і в достатку, до тих, де воно було дефіцитним і дорогим.

В той час, коли глобальне постачання продовольства стає все більш вразливим до геополітичних і кліматичних збоїв, є 5 важливих способів, як можна вирішити проблему глобального голоду, використовуючи уроки, отримані за рік конфлікту в Україні.

1. Переорієнтація зусиль з фінансування на продовольчу допомогу.

Поширення голоду призвело до того, що агентства з надання продовольчої допомоги, такі як Всесвітня продовольча програма ООН (ВПП) та USAID, вимушені збільшити допомогу. В 2022 році директор ВПП Девід Бізлі зібрав 14 млрд доларів від державних і приватних донорів, що вдвічі більше, ніж за попередні роки, але отримав критику за те, що публічно закликав мільярдерів, таких як Ілон Маск, допомогти. Такі агресивні заходи цілком виправдані. Гроші, зібрані Бізлі, в основному пішли на закупівлю дорогого зерна та скерування поставок населенню, яке не може собі це дозволити.

Сінді Маккейн, яка незабаром змінить Бізлі, і адміністратор USAID Саманта Пауер повинні наслідувати їхній приклад і продовжувати заклики фінансувати їхню роботу. Організації, що надають продовольчу допомогу, повинні виходити за рамки тимчасових роздач і виробляти довгострокові стратегії для субсидування стійких методів ведення сільського господарства в кліматичних регіонах. Підтримка населення, яке страждає від нестачі їжі, має стати центральною темою кожної великої міжнародної конференції в майбутньому, від Давосу до COP 28.

2. Зміцнити дипломатичні канали, за рахунок яких можна запобігти перебоям постачання продовольчої продукції.

Глобальний голод сьогодні був би набагато гострішим, якби не Чорноморська зернова ініціатива, угода між росією та Україною, укладена та нещодавно оновлена за допомогою Туреччини та ООН, щоб забезпечити безперервне постачання сільськогосподарської продукції та добрив із морських портів України. Угода принесла певне полегшення таким країнам, як Туреччина, Марокко, Єгипет і Кенія, які значною мірою залежать від імпорту з Чорноморського регіону, а також Пакистану, де 5 млн громадян зараз близькі до голоду.

Така дипломатія буде необхідною для стабілізації ринків після політичних та екологічних шоків. Жодна країна не буде ізольована від перебоїв з постачанням продовольчої продукції.

3. Переоцінка того, як відбувається світова торгівля основними сільськогосподарськими культурами.

Зернові трейдери, брокери та регулятори, які передають цінові сигнали по всьому ринку, ініціювали засіяти додаткові мільйони гектарів для додаткового виробництва пшениці та кукурудзи в США, Аргентині, Канаді та Бразилії, щоб усунути дефіцит в Україні та допомогти збалансувати постачання агропродукції . Але трейдери, такі як Archer-Daniels-Midland Co. і Cargill Inc., зосереджені на прибутках, а не на врегулюванні проблеми голоду.

Адміністрація Байдена та Комісія з торгівлі товарними ф’ючерсами повинні подумати про те, як допомогти зберегти чесність, прозорість і навіть справедливість на світових ринках зерна. Чи можна в умовах кризи зернові потоки орієнтувати не лише на те, хто платить найвищу ціну, а й на те, які регіони найбільше потребують? Як дані та цінові сигнали можуть стати більш доступними не лише для трейдерів і брокерів, але й для споживачів, які залежать від імпорту? На даний момент США та ЄС є одними з небагатьох глобальних гравців, які мають завдання встановлювати правила чесної та прозорої практики торгівлі зерном. Адміністрація Байдена повинна розглянути нову спробу партнерства з ООН, щоб створити міжнародну агенцію для спільних стандартів для всіх основних країн-експортерів та імпортерів зерна.

4. Інвестування в логістичну інфраструктуру.

Майбутнє продовольчої безпеки включатиме складну гру транспортної логістики для більш ефективного переміщення зерна з країн із надлишком до країн із дефіцитом. Інвестиції в кращі складські приміщення, залізниці, автомагістралі, судноплавні мережі та порти ніколи не були настільки важливими. Інвестиції особливо потрібні на новітніх рубежах виробництва зерна з низькими витратами, від Канади до Монголії, де підвищення температури збільшує перспективи виробництва зерна.

5. Пришвидшити розробку наступного покоління сільськогосподарських технологій.

Відповідно до звіту Міжнародної групи експертів зі зміни клімату, до середини століття світ може досягти порогу глобального потепління, після якого поточні методи сільського господарства більше не зможуть підтримувати великі людські цивілізації. Одне з рішень полягає в тому, щоб змінити поточну практику за допомогою технологій, які дозволять виробляти більше продовольчої продукції на меншій площі. Можна розпочати цю нову еру, застосувавши підручні інструменти: штучний інтелект, робототехніку, клітинне сільське господарство, генну інженерію, вертикальне землеробство, супутники та великі масиви даних. Ці інструменти також можуть посилити зусилля з відновлення традиційних і регенеративних сільськогосподарських практик, які покращать цілісність здоров’я ґрунту, зробивши орні землі більш стійкими до спеки, повеней та посухи.

Світові ринки зерна все ще крихкі. Численні екологічні та політичні фактори можуть в будь-який час спричинити додаткові потрясіння, перешкоджаючи врожайності в США, Латинській Америці, Канаді, Китаї та інших великих виробниках. Але за останні 12 місяців зміна балансу поставок зерна та зниження цін доводять, що можна намітити стабільний шлях для майбутнього.

Позначки:, , , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!