Україна в ТОП5 найбільших експортерів органічної продукції до ЄС

Джерело:  organicinfo.ua
органічне

За підсумками 2023 року Україна посіла 5 місце зі 125 країн за обсягами експортованої органічної продукції до ЄС та вже шостий рік поспіль залишається в ТОП5 найбільших експортерів ЄС.

Протягом 2023 року до ЄС ввезено 2,48 млн. тонн органічної агропродовольчої продукції, що на 9,1% менше за попередній період і майже на 0,78 млн. тонн менше за 2018 рік. ЄС залишається основним імпортером сировинної продукції та продукції первинного виробництва. Найбільшу частку імпорту складають фрукти (тропічні, свіжі чи сушені), макуха та соя.

Треба відмітити, що обсяг екпорту органічної продукції з України зменшився у порівнянні з 2022 роком на 20,7%. Насамперед це пов’язано із зменшенням обсягів виробництва органічної продукції внаслідок зменшення кількості площ в результаті повномасштабного вторгнення, а також через блокування кордонів наприкінці 2023 року.

Основні екпортовані продукти з України: зернові (окрім пшениці та рису), соя, фрукти (свіжі або сушені, окрім цитрусових і тропічних фруктів), насіння олійних культур (окрім сої), макуха та пшениця. При цьому обсяги експорту сої та фруктів збільшились.

Україна залишається лідером з експорту зернових (окрім пшениці та рису), насіння олійних культур (окрім сої), посідає друге місце за обсягами експорту фруктів та сої і третє місце за експортом макухи.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!