Цьогоріч урожай агропродукції може скоротитися на 30–40 млн т. Про це розповів очільник холдингу «Нібулон» Андрій Вадатурський на Мюнхенській безпековій конференції, передає Rail.insider із посиланням на інформацію компанії.

Під час заходу очільник холдингу наголосив, що агресія РФ спрямована, зокрема, на знищення приватного бізнесу в Україні. «Дисбаланс міжнародної підтримки виявляється в тому, що в той час як державний сектор отримує значну допомогу, виживання бізнесу лишається поза увагою. Водночас саме останньому відведено роль утримувача економічної стабільності України», — вважає Андрій Вадатурський.

На прикладі «Нібулона» він пояснив, чим загрожує ігнорування проблем українського бізнесу. Зокрема, на думку очільника холдингу, є ризик дефіциту зернових, з яким світ може зіткнутися вже за рік.

«Зараз зусилля всіх зацікавлених сторін спрямовані на те, аби вивезти з України збіжжя, яке країна виростила, та вплинути на світову продуктову кризу. Проте більша проблема полягає в тому, що в 2023 році Україна виростить продукції на 30–40 млн т менше. Цю нестачу не так легко перекрити навіть у світових масштабах. Повірте, за таких умов вас хвилюватиме не ціна, а відсутність пропозиції як такої», — звернувся Андрій Вадатурський до учасників конференції.

Бізнесмен пояснив, яку допомогу міжнародна спільнота може надати українським аграріям. Йдеться про:

  •  підтримку кредиторів під час війни;
  • нове фінансування безпосередньо для бізнесу/банківського сектору, що може бути вирішено шляхом надання гарантій щодо воєнних ризиків від G7 та міжнародних фінансових організацій;
  • організована допомога у розмінуванні земель сільськогосподарського призначення й повернення цих територій для аграрного виробництва вже зараз.