Україна та ЄС оновлять угоду про асоціацію, щоб встановити передбачувані умови торгівлі — Свириденко

Джерело:  Latifundist.com
ЄС

Рада ЄС остаточно схвалила продовження ще на 12 місяців режиму безмитної торгівлі для України. До літа наступного року сторони оновлять Угоду про асоціацію таким чином, щоб встановити передбачувані умови торгівлі на період до вступу в ЄС, повідомила Перший віцепрем’єр-міністр України — Міністр економіки України Юлія Свириденко.

«Вже тривалий час ми працюємо і з урядами сусідніх держав і з інституціями ЄС щодо усунення цих явищ. Як реакція на — в Регламенті ЄС щодо продовження автономних торгових преференцій містяться положення щодо особливих захисних заходів, зокрема, й автоматичні заходи щодо кукурудзи, мʼяса птиці, цукру, вівса та круп. Найголовніше полягає в тому, що й Україна, і ЄС погодили, що це продовження автономних торгових преференцій буде останнім і до літа наступного року сторони оновлять Угоду про асоціацію таким чином, щоб встановити передбачувані умови торгівлі на період до вступу в ЄС», — розповіла Свириденко.

За її словами, такі переговори будуть стосуватися не лише мит на ті аграрні товари, які ще не лібералізовані, але і виробничих стандартів, таким чином, щоб зняти упередження щодо української продукції. Також Уряд намагатиметься досягти зняття усіх тимчасових заходів, які вжили сусідні держави-члени ЄС та Україна і які суперечать логіці відкритої торгівлі між нами.

В Мінекономіки додали, що наразі ЄС займає 65% в експорті й 51% в імпорті до України і є якірним торговельним партнером для України.

14 травня Європейський Союз остаточно схвалив продовження дії угоди про безмитну торгівлю з Україною ще на рік. Згідно з новими правилами Єврокомісія може швидко відреагувати та застосувати заходи, які вважає необхідними, у разі серйозних проблем на ринку ЄС чи однієї або кількох країн-членів через український аграрний імпорт.

Запобіжники передбачено для м’яса птиці, яєць, вівса, крупи, кукурудзи і меду. Якщо імпорт перевищить середні обсяги імпорту у другій половині 2021 та у 2022-2023 роках, то тарифи може бути відновлено.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!