Україна. Стан посівів, весняна посівна та торгівля

сев
UkrAgroConsult

Через прохолодні погодні умови посівна зсувається на кінець березня, а в деяких областях – навіть на першу декаду квітня. Це дасть змогу аграріям краще підготуватися до виходу в поле. Реальна дата залежатиме від швидкості наростання тепла та кількості опадів.

У деяких районах Одеської області вже стартувала сівба ярого ячменю. У багатьох інших областях вже було проведено підживлення озимих, стан яких здебільшого оцінюється, як добрий та задовільний. Вже наступного тижня середньодобова температура практично на всій території України досягне необхідних значень для відновлення вегетації.

Прогноз УкрАгроКонсалт посівних площ під основними с/г культурами під урожай 2022 року – найбільше скорочення площ очікуємо під соняшником, кукурудзою та ячменем (детальна інформація щодо прогнозу доступна підписникам аналітичних звітів УкрАгроКонсалт).

Експорт

Експорт українського зерна через морські порти все ще неможливий.

За словами заступника міністра сільського господарства Тараса Висоцького, відновлення експорту через українські морські порти після закінчення війни не займе більше 2-х тижнів.

Щодо експорту через західний кордон України, то оператори ринку повідомляють про 300 тис. т кукурудзи, які перетнули польський кордон за останній тиждень.

Торгівля та ціни

На внутрішньому ринку торгівля зерном йде, проте слабко та невеликими партіями – від кількох сотень тонн до кількох тисяч. Також вона обмежена територіально.

Деякі учасники ринку надають ціни пшениці нового врожаю, але й тут є великий розкид між цінами попиту та пропозиції.

Спостерігається подальше відновлення торгівельної активності на олійному ринку, при цьому відсутня системність оновлення цін учасниками ринку.

Відновлюють роботу переробні підприємства на заході та частково в центрі України, пожвавлюється попит на сировину.

На ринку присутня схема переробки давальницької сировини та бартерні операції.

Єдиним можливим каналом збуту соняшникової олії в даний час є постачання в ЄС наземним транспортом, фактично є логістичні проблеми для доставки великих партій.

Наприкінці тижня фіксувалися угоди у напрямку ЄС щодо соняшникового шроту та сої.

Нагадаємо, що з метою підтримки українських аграріїв в цей турбулентний час, ми будемо раді надавати наші щоденні та щотижневі аналітичні звіти AGRI PRICE MENTOR та ОЛІЯ ПРИЧОРНОМОР’Я безкоштовно протягом місяця, починаючи з 22 березня. Деталі.

 

УкрАгроКонсалт

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!