Україна розгляне можливість обмеження експорту борошномельної пшениці у першій половині 2022 року

Великий світовий виробник зерна Україна розгляне можливість обмеження експорту борошномельної пшениці у першій половині 2022 року, і офіційні особи, як очікується, ухвалять рішення з цього питання в середині січня, повідомили Reuters два джерела, знайомі з перебігом обговорень.

Чиновники стурбовані тим, що активний експорт призведе до зростання внутрішніх цін на високоякісну борошномельну пшеницю, що зробить основні продукти харчування дорожчими в той час, коли інфляція в Україні наближається до максимумів 2018 року.

Попит на українську пшеницю підтримується експортним митом, запровадженим конкуруючим постачальником Росією, який також намагається контролювати ситуацію на внутрішньому ринку.

«На нещодавній зустрічі в міністерстві сільського господарства офіційні особи вказали, що обмеження можливі через надто високі темпи експорту», ​​- сказав Рейтер одне з джерел.

Будь-які подальші заходи з боку великого експортера, ймовірно, призведуть до зростання цін на борошномельну пшеницю та хліб у всьому світі. Доступність продуктів харчування є серйозною проблемою, частково через економічні збитки, завдані пандемією COVID-19, оскільки показник продовольчої інфляції від Організації Об’єднаних Націй досяг 10-річного максимуму.

У сезоні 2021/22 року (липень-червень) Україна експортувала 15,6 млн. тонн пшениці, що на 27% більше, ніж минулого року.

За словами аналітиків та трейдерів, країна може поставити ще близько 10 мільйонів тонн – до 4 мільйонів тонн продовольчої пшениці та 6 мільйонів тонн фуражної пшениці – без шкоди для власних потреб.

Росія прагнула обмежити експорт з початку цього року, при цьому постачання знизилося на 37,5% з початку поточного сезону 2021/22 року, внаслідок чого основні імпортери щосили намагаються знайти альтернативні джерела поставок.

Україна зібрала рекордний урожай зернових у 2021 році, але інфляція, спричинена підвищенням світових цін на продукти харчування та газ, досягла 11% у вересні і, як очікується, до кінця року становитиме близько 10%.

Міністерство сільського господарства України та трейдери підписують експортний меморандум щосезону. Наразі він встановлений на рівні 25,3 млн. тонн без вказівки кількості відвантажень фуражної або борошномельної пшениці.

Згідно з двома джерелами, уряд може оновити меморандум і додати обмеження на експорт продовольчої пшениці в розмірі 4 мільйони тонн на частину сезону.

«План з обмеження експорту звучить розумно, оскільки запаси мають близько 4 мільйонів тонн продовольчої пшениці. Це триватиме до квітня-травня, тоді, можливо, виникне загроза продовольчій безпеці», – сказало джерело на ринку.

Міністерство сільського господарства та економіки України заявили Рейтеру, що наразі немає ринкових факторів, які вимагали б обмежень, але джерела повідомили, що чиновники планують розглянути це питання у середині січня.

Українська асоціація виробників борошна заявила в листі уряду минулого місяця, що будь-який дефіцит борошномельної пшениці може суттєво вплинути на ціни на борошно та борошномельні вироби в країні.

«Вірогідні якісь обмеження – дедалі більше голосів кажуть, що в Україні немає зерна та не буде хліба, – сказав інший трейдер. – Але це обмеження, швидше за все, стосуватиметься лише продовольчого зерна, оскільки у нас багато фуражного зерна”.

Росія, де інфляція залишається близькою до шестирічного максимуму, оголосила минулого тижня розмір своєї експортної квоти на пшеницю з 15 лютого по 30 червня і заявила, що змінить формулу свого експортного мита на пшеницю як гарантію безпеки в разі різкого зростання світових цін.

 

Refinitiv Agriculture

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!