Україна позиватиметься проти ЄС, якщо заборону на агроімпорт продовжать, – Мінекономіки

Джерело:  Цензор.НЕТ
ЕС

Якщо ЄС продовжить заборону на імпорт агропродукції з України до Польщі, Болгарії, Румунії, Словаччини та Угорщини, Україна позиватиметься проти Євросоюзу та країн-членів ЄС до Світової організації торгівлі (СОТ). Про це заявив заступник міністра економіки України Тарас Качка в інтерв’ю Politico

За його словами, “системна” загроза державним інтересам “змушує” Україну довести цю справу до СОТ. Качка додав однак, що Київ не має наміру негайно вживати заходів, враховуючи “дух дружби й солідарності” між Україною та ЄС.

“З повною повагою і вдячністю до Польщі, у разі запровадження будь-яких заборон після (15 вересня) Україна подасть позов проти Польщі та ЄС до СОТ”, – наголосив він.

Качка також заявив, що немає жодних доказів негативного впливу української агропродукції на ринки п’яти країн, які давали підстави для заборони.

“Ми отримали значну підтримку у забезпеченні кращого транзиту товарів через територію сусідніх країн-членів, зокрема Польщі та Угорщини. Протягом останніх двох місяців ми значно просунулися у співпраці з Румунією щодо транспортування товарів з України”, – зауважив Качка.

Зазначимо, що у травні Європейський Союз дозволив Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині заборонити внутрішній продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику, дозволивши при цьому транзит таких вантажів для експорту в інші країни. Термін дії цієї заборони закінчується 15 вересня. Якщо заборону не продвожать, скоріше за все кожна з цих країн введе окреме ембарго на агропродукцію. Про такий намір вже заявила Угорщина.

Пізніше комісар ЄС із питань сільського господарства Януш Войцеховський підтримав продовження тимчасової заборони на імпорт українського зерна до Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини до кінця 2023 року і запропонував надати субсидії для українських експортерів зерна. 

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!