Україна посилює контроль за експортом аграрної продукції

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

Україна запроваджує жорсткіший контроль над трейдерами, щоб збільшити доходи для фінансування своєї оборони під час війни, що може ще більше ускладнити експорт агропродукції з дунайських та чорноморських портів, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Кабінет міністрів вимагатиме від експортерів зернових та олійних культур отримати ліцензії або надати податкову звітність за часи до вторгнення, повідомили в уряді. В разі зміни ситуації механізм може бути доповнений.

Уряд прагне витіснити компанії-одноденки, репатріювати більше надходжень в іноземній валюті та підвищити збір податків, оскільки міжнародні союзники України, які надають фінансову допомогу, ретельно перевіряють її антикорупційні дії. Однак ці дії потребують часу, а витрати трейдерів зростають, оскільки їхні вантажі затримуються.

Перевірки експортерів призвели до зупинки експорту сільськогосподарської продукції з портів Одеської області, що викликало численні скарги, а трейдери, які постачають зерно через Дунай, заявили, що проблеми, пов’язані з експортними документами, спричинили великі затримки в останні тижні.

«Раптова зміна правил створила проблеми для експортерів і спричинила подальші затримки», — повідомив трейдер Філіпе Полманн Гонзага з Bryce SA. Він зафрахтував три судна, щоб забрати зерно через канал Суліна на румунському боці Дунаю.

За словами трейдера, бюрократія, а також затримки через переповненість каналу, погану погоду та операції з розмінування призводять до того, що для початку завантаження кораблів потрібно майже вдвічі більше часу, ніж зазвичай. Одне з його суден чекає 11 днів щоб причалити в українському річковому порту Рені, а друге чекає 14 днів, щоб отримати дозвіл на проходження Сулинського каналу та забрати свій вантаж в Ізмаїлі, і кожен день затримки може коштувати приблизно $4000 додаткових витрат за простій судна.

В Atria Brokers повідомили, що зміни в митних деклараціях на експорт зерна, а також тривалий час очікування на проходження Сулінського каналу призводять до того, що затримки можуть становити місяць і більше.

Відвантаження з глибоководних портів Чорного моря відновилися 27 жовтня, а президент Володимир Зеленський пообіцяв, що маршрут продовжуватиме працювати, незважаючи на численні загрози, включаючи ризик авіаударів росії.

Позначки:, , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!