Україна планує розширити “зернову угоду” та продовжити її на рік

Джерело:  Цензор.НЕТ
зерновой коридор

Україна хоче розширити угоду про експорт зерна, включивши більше портів і товарів. Рішення про продовження ініціативи принаймні на рік може бути прийняте вже наступного тижня.

Про це заявив заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков в інтерв’ю Reuters.

Термін дії угоди, яка полегшила глобальну продовольчу кризу шляхом розблокування трьох великих українських портів під час вторгнення Росії, закінчується 19 листопада, і минулого місяця вона ненадовго виявилася під загрозою, коли Москва призупинила свою участь в угоді.

“Ми сподіваємося, що не пізніше наступного тижня від наших партнерів Туреччини та ООН ми знайдемо розуміння, і весь ринок також матиме чіткий сигнал щодо подальшого функціонування та продовження ініціативи”, – заявив Васьков.

Васьков розповів, що Україна запропонувала Туреччині та ООН продовжити угоду щонайменше на один рік, а також розширити угоду на порти південної Миколаївської області, яка забезпечувала 35% українського експорту продовольства до вторгнення Росії.

“Також Україна вимагала впорядкувати обов’язковий огляд суден, які перевозять продовольство, оскільки Київ вважає, що Росія навмисне гальмує перевірки, щоб зменшити швидкість експорту”, –  сказав він.

“Ми вже … вимагаємо впорядкувати перевірки або скасувати перевірки відійшли (суден), тому що це безглуздо. Або збільшити кількість інспекційних груп”, – зазначив заступник міністра. 

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!