Bloomberg називає основними причинами цього дощі та відключення електроенергії, спричинені російськими ударами по енергоінфраструктурі.

Міністерство сільського господарства США скоротило прогноз щодо збору кукурудзяних культур в Україні цього року на 4,5 мільйона тонн – до п’ятирічного мінімуму в 27 мільйонів тонн. ООН прогнозує, що зібрано буде ще менше – 24 тонни.

Моніка Тотова, економіст Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, зазначає, що дощова погода посилила необхідність висушити зерно, перш ніж його можна буде правильно зберігати. Цей процес ускладнюється перебоями з електрикою та зростанням цін на електроенергію, спричиненим російськими атаками на енергоінфраструктуру.

Співрозмовники Bloomberg зазначають, що закінчити збирання кукурудзи можна і навесні, але є ризики зниження якості та обсягу врожаю. Також це не дасть змоги підготувати ґрунт до нових посадок.

Кукурудза займає найбільшу частку серед сільськогосподарських культур у виробництві та експорті України. Навіть після початку війни Україна залишається четвертим за величиною постачальником кукурудзи у світі та, як зазначає Bloomberg, має значний вплив на світові поставки.

Аналітики NASA повідомляли, що Україна цього року втратила майже чверть врожаю пшениці: з 26,6 мільйона тонн української пшениці 5,8 мільйона тонн зібрала Росія на анексованих територіях. Вартість зібраного Росією в Україні врожаю пшениці оцінюють у мільярд доларів.