Україна наздожене Німеччину за врожайністю кукурудзи за 10 років

кукуруза

Аналітики Louis Dreyfus Company вважають, що у наступні 10 років Україна зможе наздогнати Німеччину та Францію за врожайністю кукурудзи. Про це йдеться в матеріалі «Світовий ринок кукурудзи 2021 і українські реалії: від глобального до локального».

Згідно з матеріалом, Мінагропрод цьогоріч очікує рекордного врожаю кукурудзи — 40 млн т. Аналітики USDA в останньому звіті прогнозують, що українські аграрії у цьому сезоні зберуть 38 млн т кукурудзи, з яких 31,5 млн т реалізують на експорт.

Відзначається, що основний покупець української кукурудзи — Євросоюз. Близьке розташування не тільки полегшує логістику до країн ЄС, а й робить українську кукурудзу для них екологічнішою. У розрізі країн найбільше імпортує української кукурудзи вже згаданий Китай. Також вона має попит у країнах Близького Сходу.

За словами Олександра Карпенка, голови Чорноморського регіону компанії Louis Dreyfus Company, перспективним ринком збуту для наших аграріїв є Туреччина. Географічно це найближчий для України ринок, до того ж конкурувати на ньому доводиться тільки з Росією.

«Варто зазначити, що з 1991 р. Україна збільшила виробництво кукурудзи у 8 разів, однак за врожайністю все ще відстає від країн Євросоюзу. У сезон із середніми умовами з 1 га українські фермери збирають приблизно 7 т кукурудзи, європейські — 10+ т», — підкреслюється в матеріалі.

На думку Олександра Карпенка, для утримання і зміцнення позицій на глобальному ринку кукурудзи, окрім руки на пульсі у питаннях попиту на ГМО-кукурудзу, українські аграрії повинні зважати ще на декілька трендів:

Сталий розвиток, до якого переходить світ. Це те, що дасть змогу отримувати премію за експортний товар, відкриє більше європейських ринків та нових напрямів.

Сезонність, яка впливає на ціноутворення. Йдеться про те, що Аргентина і Бразилія сьогодні мають більший вплив на ринок кукурудзи, аніж Україна. У цих країнах збирати урожай починають у лютому, і їхнє виробництво може суттєво впливати на експортні українські ціни. Так, у другій половині сезону, коли Бразилія та Аргентина починають конкурувати з Україною за попит у країнах-імпортерах, варто детально аналізувати можливі пов’язані з цим ризики.

Технології вирощування. При вирощуванні кукурудзи для України головними обмежувальними факторами є волога, оптимальне мінеральне живлення і температурні режими навесні та влітку. Якщо навчитися їх контролювати й зменшувати ризики там, де контроль неможливий, то аграрії матимуть всі шанси стабільно нарощувати виробництво за оптимальних витрат.

 

Latifundist

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!