Україна намагається відвантажити якомога більше зерна цього літа — Reuters

Джерело:  Дзеркало Ттижня
фрахт

Україна намагається відвантажити якомога більше зерна цього літа, використовуючи військові перемоги, яких вона досягла в Чорноморському регіоні, щоб збільшити експорт, повідомляє Reuters.

Україна подвоїла експорт продовольства в липні до понад 4,2 млн тонн порівняно з тим же місяцем минулого року, згідно з даними Української асоціації постачальників торговельних мереж, незважаючи на посилення російських атак на Одесу та Ізмаїл.

Наразі Київ не повідомляє про напрямки свого експорту в липні, але минулого сезону більша частина української пшениці йшла до Іспанії, Єгипту та Індонезії, а кукурудза переважно прямувала до Іспанії та Китаю.

Це зростання відбувається попри падіння виробництва цього сезону, спричинене перебоями, пов’язаними з війною, і немає жодних гарантій, що Київ зможе зберегти цю тенденцію впродовж усього сезону 2024/25 року.

Зараз експорт складається з пшениці нового сезону та кукурудзи із запасів, що залишилися після рекордного врожаю минулого року.

Згідно з експортними даними, в липні Україна експортувала 3,7 мільйона тонн сільськогосподарських товарів через Одесу і 569 000 тонн через Дунай. Це порівняно з 291 000 тоннами через Одесу і 2,07 мільйонами тонн через Дунай в липні 2023 року.

У червні і липні було відправлено шість партій кукурудзи з двох інших діючих чорноморських портів України — Чорноморська і Південного — в Роттердам, найбільш завантажений порт Європи, та іспанську Картегну.

З липня Україна також відправляла вантажі до Китаю, Єгипту і Туреччини, свідчать окремі дані Kpler.

Незважаючи на зростання продажів минулого місяця, очікується, що загальний обсяг експорту в сезоні 2024/25 впаде через несприятливі погодні умови та вплив війни, повідомляє сільськогосподарська консалтингова компанія ASAP. Зокрема, важливу роль у зниженні рівня експорту може зіграти погіршення безпекової ситуації у портах України.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!