Україна може потужно увійти до свинарства у найближчій перспективі — думка

Україна може потужно увійти до глобального ринку м’яса, а українські підприємства створювати в Україні додану вартість та експортувати м’ясо та м’ясні вироби.

Таку думку висловив керівник Асоціації «М’ясної галузі» та «Центру підвищення ефективності у тваринництві» Микола Бабенко.

«Бельгія на своїй території, як одна область України, містить 6 млн. свиней, Нідерланди на своїй території як дві області України містять 12 млн. свиней, так само Данія. В Україні на території 24 областей на свинокомплексах міститься 3 млн. свиней. Країна із найбільш сприятливими умовами для бізнесу у свинарстві стала аутсайдером на глобальному ринку», — зазначив Микола Бабенко.

За словами Миколи Бабенка, країни ЄС мають проблеми з екологією через високу концентрацію свинокомплексів. Через це високі ризики стрімкого поширення захворювань на свиней. Також подорожчання кормів та дефіцит робочої сили зменшують виробництво свинини в деяких країнах до рівня самозабезпечення, тому уряди виділяють сотні мільйонів євро на закриття свинокомплексів.

«В Україні ж, навпаки, рекордні врожаї зернових та половина зерна експортується замість створення доданої вартості. Крім того, недооцінені і дуже дешеві харчові відходи, які підходять для годування свиней. Їхні обсяги далі зростатимуть (приватизація та модернізація спиртової галузі тощо). Світові ціни на свинину з 2 кварталу 2022 р., ймовірно, зростуть на 50–100%, відповідно, рентабельність свинарства зросте до 100–200%», — каже Микола Бабенко.

Також експерт зазначає, що світові ціни на свинину з 2 кварталу 2022 р., ймовірно, зростуть на 50–100%, відповідно рентабельність свинарства зросте до 100–200%.

«З огляду на те, що країни ЄС переходять до самозабезпечення, зменшують експорт, а ціни на свинину зростуть — Україна може потужно увійти до глобального ринку м’яса, а українські підприємства створювати в Україні додану вартість та експортувати м’ясо та м’ясні вироби», — наголосив фахівець.

 

Економічна правда

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!