Україна має всі необхідні умови для виробництва рідкого біопалива

Джерело:  Kurkul.com
биотопливо

Проблема дефіциту пального на українському ринку може бути подолана шляхом насичення його рідким біопаливом. Для цього Україна має всі необхідні умови, зокрема, розвинені рослинництво, тваринництво, переробна промисловість, наявність значних земельних ресурсів, а також технічний та фаховий потенціал.

Про це розповів керівник сектору «Енергетика» Офісу ефективного регулювання BRDO Антон Зоркін у матеріалі Kurkul.com — «Антон Зоркін: Україна може замінити 30% дизелю власним виробленим біопаливом».

Він відмітив, що потенційно Україна може виготовляти 2 млн т біодизелю на рік, якщо порахувати всі технічні олійні культури, які Україна експортує, і які використовуються в інших країнах для виробництва біодизеля.

«Існує потенціал, достатній для заміщення всього традиційного дизелю на ринку. За нашими підрахунками, експортовані Україною ріпак, соя і технічна олія, еквівалентні 1,6-1,9 т біодизеля. Ця кількість могла б замістити до 30% імпортованого дизелю, ще 10% імпорту бензину, також можна замістити внаслідок додавання біоетанолу вітчизняного виробництва», — говорить Антон Зоркін.

Він додає, що близько 1,2-1,9% від обсягу пшениці та кукурудзи, які було експортовано у 2017-2018 МР, можна було використати, як сировину для виробництва біоетанолу. При цьому частка його у бензині може складати до 7-8%, і така суміш є абсолютно безпечною для сучасних двигунів без необхідності їх модернізації.

Сировиною для виробництва біодизелю може бути соя, соняшник, ріпак, залишки олійного виробництва, відходи тваринництва тощо. Інша складова такого екопалива є спирт, який можна виготовляти з цукро- та крохмалевмісних рослин (зернові, цукровий буряк, відходи цукрового виробництва та інше).

Відмічається, що в Україні побудовано 14 великих біодизельних заводів, загальною потужністю 300 тис. т/рік. Крім того, працює близько 50 менших підприємств, які здатні робити до 25 тис. т біодизеля щорічно.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!