Україна домовляється про експорт агропродукції через порти Балтійського моря

Джерело:  err.ee

Міністр транспорту України зустрівся зі своїми балтійськими та польськими колегами, щоб обговорити можливість створення нових транспортних коридорів, оскільки росія заблокувала українські порти на Чорному та Азовському морях.

“Бажання є, але є чимало технічних проблем, які необхідно подолати, аби українці могли перевозити необхідний обсяг товарів”, – сказав Міністр економіки Тааві Аас.

Насамперед Україна хоче знайти можливості для експорту зернових та металопродукції на світовий ринок.

З специфіки товару можна було б використовувати порти Балтійського моря, перевозячи до яких вантажі переважно залізницею. Щорічний експорт зерна з України складає кількадесят мільйонів тонн.

Насамперед, необхідно вирішити проблеми із перетином кордону залізницею, щоб пустити більше поїздів. Проблема також полягає в різній ширині колії.

“Хочемо запропонувати Україні допомогу та зі свого боку дивимося, які поїзди можна було б використовувати для перевезення українських товарів. Паралельно з Латвією та Литвою ми останнім часом також наблизилися до створення регулярної лінії вантажних перевезень під назвою “Бурштиновий потяг”. Бажання України може прискорити цей процес”, – сказав виконавчий директор Operail Рауль Тоомсалу.

За словами Ааса, давно настав час пустити між трьома країнами Балтії регулярний товарний поїзд, який за необхідності зміг обслуговувати й українські товари. “Швидкі дії та укладання угод з партнерами з Латвії та Литви зараз важливі, як ніколи раніше”, – наголосив Аас.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!