Україна експортує аграрну продукції до Європи та Азії новим маршрутом

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Україна коридор
UkrAgroConsult

Українські товари знову прямують до традиційних покупців у Європі та Азії через новий судноплавний коридор в Чорному морі, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Три судна прямують до Іспанії та по одному до Нідерландів, Єгипту та Сінгапуру, свідчать дані відстеження суден, зібрані Bloomberg. Кораблі, які вийшли з чорноморських портів України, вже прибули до Румунії, Ізраїлю, Італії та Болгарії з такими вантажами, як зерно та метал.

Це свідчить про те, що ризикована ставка України самостійно йти в Чорне море, певною мірою окупається. Це може дозволити збільшити поставки агропродукції, забезпечивши вкрай необхідний прибуток, оскільки експорт зерна в сезоні 2023/24 на 28% нижчий за показник сезону 2022/23. Україна встановила власний тимчасовий маршрут із портів Великої Одеси після того, як росія вийшла із «зернової угоди».

Проте обсяги поки що набагато менші, ніж в рамках «зернової угоди», коли Китай був основним напрямком експорту з України, за ним йшли Іспанія, Туреччина та Італія.

Ключові судновласники залишаються обережними. Ризики і страхові внески дуже високі. Раніше росія погрожувала розглядати будь-які кораблі, які прямують в Україну, як такі, що потенційно перевозять зброю, і в серпні відкрила вогонь по одному, щоб змусити його зупинитися для перевірки.

За останніми даними Bloomberg, ще щонайменше 8 суден знаходяться в портах Великої Одеси або поблизу них і можуть вийти з вантажами протягом наступних кількох днів.

Позначки:, , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!