Україна експортувала 7,5 млн тонн зерна, через власний морський коридор та румунську Констанцу в грудні, – Держдеп

Джерело:  Censor.NET
фрахт

Румунія залишається найбільшим альтернативним експортним маршрутом України для зерна та інших товарів на додаток до власного чорноморського коридору Києва.

Про це виданню Reuters розповів помічник секретаря Держдепартаменту США у справах Європи та Євразії Джим О’Браєн.

За його словами, у 2023 Україна експортувала через порт Константи 14 млн тонн зерна, що становило майже 40% від загального обсягу поставок зерна в порту за рік. В грудні минулого року через румунський порт та власний морський коридор було експортовано близько 7,5 млн тонн зерна.

“Я бачу, що надалі буде спостерігатися якийсь баланс. Щоб відновитися, Україні потрібно експортувати. Я думаю, що збереження нинішнього рівня експорту – близько семи млн тонн зерна і ще близько мільйона тонн інших товарів на місяць – означає для української економіки понад 25 млрд доларів ВВП на рік. Це 5-6 млрд податкових надходжень”, – заявив О’Брайєн.

Раніше, речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук заявляв, що зерновий коридор вийшов на свої довоєнні потужності. За його інформацією, коридором пройшли вже 500 суден та було експортовано понад 10 мільйонів тонн вантажів. 

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!