Україна домовляється про безмитний експорт яблука до Єгипту

яблоки

Аналітики EastFruit відзначають позитивну тенденцію активізації роботи України щодо покращення доступу до провідних ринків збуту плодоовочевої продукції.

Враховуючи кризову ситуацію на ринку яблука в Європі цього сезону, описану нами докладно у статті «Хештег сезону #Freshapplecrisis», особливо актуальною для українських садівників є робота з покращення доступу до ринку яблука Єгипту.

Польща експортує до Єгипту близько 100 тис. тонн свіжого яблука за сезон, а Україна не постачає на цей ринок збуту жодної тонни яблука. При цьому логістика для експорту яблука до Єгипту з України навіть краща, ніж у Польщі. Основна причина в тому, що Польща користується перевагами безмитної торгівлі з Єгиптом, а українські постачальники змушені були б сплачувати імпортне мито, що робить їхнє яблуко неконкурентним на цьому ринку», — пояснює ситуацію Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

«Якби Україна мала рівні з Польщею умови доступу на ринок Єгипту, за моїми оцінками, вона могла б експортувати сюди до 10 тис. тонн яблука, що допомогло б трохи «розвантажити» внутрішній ринок яблука. Крім того, Єгипет входить до найбільших світових імпортерів яблука і єгипетський імпорт яблука має тенденцію до зростання, що робить його дуже перспективним для українських садівників. Оскільки Україна вже імпортує з Єгипту досить значні обсяги цитрусових фруктів, яблуко було б хорошим способом оптимізації логістики для зворотного завантаження, що є неймовірно актуальним у наш час, і що дозволило б знизити витрати на імпорт цитрусових і вартість логістики експорту яблука», — зазначає експерт ФАО.

Під час 17-ої міжнародної конференції «Овочі та фрукти України 2021. Нові інвестиційні можливості», що проходила у Києві 2-3 грудня 2021 року, Владислава Магалецька, голова Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту прав споживачів мала можливість поспілкуватися з українськими садівниками та представниками Української плодоовочевої асоціації. І вже за кілька днів, 16 грудня, Владислава Магалецька прозвітувала про продуктивні переговори з єгипетською стороною.

«Продовжую працювати у Єгипті у складі нашої делегації. Відразу зупинюся на основних питаннях, які можуть інтенсифікувати торговельні та економічні взаємини між двома країнами», – написала вона на своїй сторінці у Facebook. Серед ключових пунктів, якими йшли переговори, був і пункт «Відкриття ринку Єгипту для українських яблук. Сьогодні наші яблука обкладаються додатковими митами, і зрештою програють за ціною польським. Ми маємо вирішити ситуацію та встановити рівні умови». Окрім яблук, мова також йшла про відкриття ринку лохини та черешні.

При цьому пані Рутицька звітувала про переговори з єгипетськими колегами, які відповідають за фітосанітарні та ветеринарні напрямки співробітництва: Головою Центральної адміністрації карантину рослин Ph.D. Ahmed Kamal El-attar та Головою Генеральної ветеринарної служби Єгипту Dr. Abdelhakim Mahmooud Mohammed та інші посадові особи.

Єгипет – дуже цікава країна для українських виробників. Це не лише ворота до Африки, а й країна з величезним потенціалом та 100-мільйонним населенням. Відтак працюватимемо над розширенням нашої співпраці та створенням нових можливостей для виробників», — зазначила Голова Держспоживслужби Владислава Магалецька.

Сподіватимемося, що мита на українське яблуко буде скасовано ще до закінчення сезону 2021/22 років, оскільки ціни на яблуко на ринку України зараз приблизно вдвічі нижчі, ніж роком раніше, що негативно позначається на інвестиціях у садівництво, особливо на тлі зростання вартості добрив, ЗЗР та інших елементів витрат.

Окрім Держпродспоживслужби, помітно активізували останнім часом зусилля щодо покращення доступу до нових ринків збуту та Міністерства закордонних справ з Мінекономіки, які активно усувають технічні перешкоди у торгівлі. При цьому вони закликають галузеві асоціації активніше включатися в роботу та допомагати чиновникам з пошуком найактуальніших напрямків розвитку експорту.

Нагадаємо, що географія експорту українського яблука постійно розширюється. Зокрема, останнім часом українське яблуко стає трендом на ринках Субсахарської Африки.

 

EastFruit

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!