Удар росії по торговому судну несе загрозу аграрному експорту України

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

Ракетний удар росії по комерційному судну в Одеському порту 8 листопада збільшує ризики для експорту товарів саме тоді, коли фермери продовжують збирати врожай, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Судно KMAX Ruler було атаковано біля ключового українського порту Одеси, спричинивши, за даними ООН, першу втрату моряка серед цивільного населення з початку війни. Інцидент підкреслив небезпечні ризики для кожного типу судна, що прямує до України.

Україна збирає більші, ніж очікувалося, врожаї сільськогосподарських культур (наприклад, кукурудза), значна частина яких йде на експорт. Обтяжливі витрати на логістику вже поставили фермерів у скрутне становище, і будь-який спад експорту чи зростання витрат на доставку може погіршити ситуацію.

За даними української влади, під час удару український лоцман загинув, 3 члени екіпажу (громадяни Філіппін) були поранені, з них один госпіталізований, також отримав поранення робітник порту. Це відбулось, коли судно готувалося завантажувати залізну руду для Китаю. Уряд заявив 9 листопада, що кораблі продовжують рух, хоча атака посилює проблеми з безпекою та може збільшити витрати.

Координатор ООН з гуманітарних питань в Україні Деніз Браун засудила першу смерть під час війни на борту цивільного судна та порушення міжнародного права. «Наслідки цієї жорстокої та безжальної моделі російських нападів на портові об’єкти є руйнівними для економіки України та сотень мільйонів людей, які стикаються з голодом у всьому світі», – заявила Браун.

Александр Марі, головний аналітик консалтингової компанії Agritel, сказав, що інцидент «не є гарною новиною для навігаційної безпеки», додавши, що страхові премії та витрати на фрахт можуть зрости.

Атака відбулась в порту Південний. Чорноморський хаб є ключовим для нового товарно-експортного коридору, який Україна відкрила після того, як росія вийшла із «зернової угоди».

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков спробував заспокоїти громадськість та трейдерів, заявивши, що 6 суден з близько 231 тис. тонн сільськогосподарської продукції вийшли з портів Одеси, а 5 очікують входу.

«Рух по українському коридору тривав, незважаючи на систематичні атаки росії на портову інфраструктуру», – сказав Кубраков. З початку серпня 2023 року через коридор 91 судно транспортувало понад 3 млн тонн сільськогосподарської та металевої продукції, сказав він.

Це на додаток до потоків агропродукції, що експортується з невеликих портів на річці Дунай, а також автомобільних і залізничних маршрутів через ЄС.

Хоча поставки зерна з України скоротилися з початку вторгнення в 2022 році, вона залишається одним із головних світових постачальників і, за прогнозами, експортує близько 50 млн тонн зерна та олійних культур в сезоні 2023/24. Жнива випереджають темпи 2022 року.

Ф’ючерси на пшеницю в Чикаго та Парижі знизилися 9 листопада після досягнення двотижневих максимумів під час попередньої сесії.

На Україну також припадав близько 1% світової морської торгівлі залізною рудою до війни, але зараз ці поставки практично не відбуваються, згідно з даними Clarkson Research Services Ltd., підрозділу найбільшого у світі суднового брокера. В 2021 році Україна експортувала близько 17,4 млн тонн залізної руди, але в 2023 році, ймовірно, завантажить на кораблі лише 300 тис. тонн.

Судно мало забрати залізну руду від ArcelorMittal SA, але було атаковано ще до початку завантаження, підтвердив представник компанії.

Судно має транспортну місткість близько 90 тис. тонн, згідно з даними відстеження суден, зібраними Bloomberg.

Китай, куди прямувало судно, за даними української влади, є найбільшим у світі імпортером сталеливарної сировини, ціна на яку вперше з березня наближається до 130 доларів за тонну.

Позначки:, , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!