У значній частині Західної Європи продовжує скорочуватися виробництво молока

Джерело:  ІНФАГРО
молоко

Сезонне зниження виробництва молока продовжується у значній частині Європи.  Різні галузеві джерела свідчать, що тижневі обсяги виробництва  молока зменшуються.

На 25 тижні року в Німеччині виробництво зменшилося на 0,5 відсотка порівняно з попереднім тижнем.  У Великій Британії поставки молока зменшилися на 1,7 відсотка порівняно з попереднім тижнем.  Попри те, що тижневе виробництво зменшується, обсяги виробництва молока з початку року все ще перевищують обсяги того ж періоду попереднього року в Німеччині, Голландії та Великобританії.

Однак на початку літа посуха та спека призвели до скорочення виробництва молока у Франції, Італії та Іспанії. Виробництво молока з початку року в Ірландії також нижче за показник того ж періоду 2022 року.

Менші тижневі обсяги молока на даний момент стабілізують ціни на молоко.  Протягом першого півріччя ціни на оплату праці впали, кілька молокопереробників тримають липневі ціни на фермерське молоко майже такі ж, як і в червні.  Щотижневі спотові ціни на молоко також змінюються – стабілізувалися або зросли в кількох випадках.

Невизначеність поставок молока у другій половині року змушує учасників ринку намагатися визначити напрямок змін на ринку.  Молочні ринки загалом спокійні, оскільки для багатьох європейців починається сезон літніх відпусток. “Ведмежі” настрої підтримуються через невизначеність майбутнього попиту, економічний тиск і триваючу війну в Україні.  Фермери стикаються з економічними та екологічними обмеженнями, багато учасників ринку в Західній Європі очікують стабільного зниження обсягів молока у другому півріччі.

У Східній Європі спостерігається сезонне зниження тижневих показників обсягів молока, але виробництво молока з початку року все ще випереджає показники минулого року у Болгарії, Румунії і Польщі.  За даними інтернет-джерел, виробництво молока в Польщі продовжувпло зростати кожного місяця 2023 року порівняно з 2022 роком. Польща є основним виробником молочної продукції в регіоні, вона експортує значні обсяги молочної продукції на міжнародні ринки. У регіональному розрізі Польща постачає в Україну 69 відсотків імпорту свіжої молочної продукції.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!