У жовтні зростає обсяг перевезення зернових вантажів у напрямку портів

Джерело:  Rail.insider
жд

З початку жовтня в експортному сполученні залізницею перевезено понад 790 тис. т зернових вантажів, із них майже 350 тис. т — у напрямку портів. Про це йшлося під час наради представників АТ «Укрзалізниця» та учасників зернового ринку 19 жовтня.

Упродовж жовтня перевезення залізницею в експортному сполученні перевищили 790 тис. т. Із них 349 тис. т доправлено у напрямку портів, а 441 тис. т — до західних прикордонних переходів.

Позитивна динаміка пов’язана передусім із роботою тимчасового чорноморського коридору для експорту вантажів. Завдяки цьому зріс і обсяг вивантаження у портах Великої Одеси. Наразі він становить майже 450 вагонів на добу. Туди прямує понад 2300 вагонів із зерновими вантажами. У напрямку дунайських портів черга трохи менша — майже 2100 вагонів.

Водночас за останній тиждень на 10 вагонів на добу скоротилася передача зернових через західні прикордонні переходи. Наразі зернових і жмихів передається 475 вагонів на добу.

Складнощі зберігаються на українсько-румунському переході Вадул-Сірет—Дорнешти, куди прямують 1700 вагонів, із них понад 600 — із зерном.

Напружена ситуація і на польських стиках. Так, спостерігається значне накопичення жмихів, шротів та олій у напрямку переходу Ізов—Грубешув. Як зауважив заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов, якщо ситуація найближчим часом не покращиться, УЗ доведеться або вводити відповідну конвенцію, або призупинити погодження планів. Що ж до переходу Ягодин—Дорогуськ, то на нього рухається 1600 вагонів, половина з яких із зерновими вантажами. Днями відбулася нарада, де для поліпшення ситуації ухвалено рішення щодо запровадження жорсткого графіка передачі вагонів за залучення оператора інфраструктури Польщі.

Загалом у напрямку західних прикордонних переходів рухається майже 12 тис. 700 вагонів, із зерном з них — понад 2500 одиниць. Упродовж жовтня фіксується скорочення накопичення на майже 700 вагонів.

Як повідомлялося раніше, за 11 діб жовтня залізницею на експорт перевезено понад 500 тис. т зернових.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!