У жовтні Індекс продовольчих цін ФАО практично не змінився

Джерело:  ФАО
фао

У жовтні 2022 року середнє значення індексу продовольчих цін ФАО* (ІСЦФ) склало 135,9 пункту і залишилося практично незмінним порівняно з вереснем; при цьому індекси цін всіх груп товарів, що враховуються в цьому індексі, – за винятком зернових – знизилися в порівнянні з показниками місяцем раніше. Зростання Індексу цін на зернові супроводжувалося падінням індексів цін на рослинні олії, молочну продукцію, м’ясо та цукор. За результатами останнього оновлення ІСЦФ впав у порівнянні з його піковим значенням у березні цього року на 23,8 пункту (14,9 відсотка), проте цей показник був на 2,7 пункту (2,0 процента) вищим, ніж у відповідний період минулого року.

» У жовтні середнє значення Індексу цін на зернові ФАО склало 152,3 пункту, що на 4,4 пункту (3,0 відсотка) вище вересневого показника і на 15,2 пункту (11,1 відсотка) вище за показник минулого року. Порівняно з минулим місяцем було зафіксовано зростання світових довідкових цін на усі основні види зернових. Світові ціни на пшеницю зросли на 3,2% – головним чином у зв’язку з невизначеністю навколо Чорноморської зернової ініціативи. Посилення напруженості на ринках також сприяло скорочення пропозиції у Сполучених Штатах Америки внаслідок перегляду прогнозів виробництва у бік зниження. Світові ціни на фуражні зернові зросли порівняно з минулим місяцем на 3,5%, причому найбільше зросли ціни на кукурудзу – на 4,3%. Зростання цін на кукурудзу було зумовлене менш сприятливими видами на врожай у Сполучених Штатах Америки та країнах Європейського союзу, а також дефіцитом опадів під час посівної кампанії в Аргентині та невизначеністю перспектив експорту з України. У жовтні під впливом зростання цін на кукурудзу також зросли на 3,0% ціни на сорго. А світові ціни на ячмінь зросли незначно (0,3%), чому сприяло зростання пропозиції у світі у зв’язку з покращенням видів на врожай у країнах Європейського союзу. У жовтні збереглася підвищувальна тенденція світових цін на рис, оскільки ще почалося надходження на ринки основної частини нового врожаю в країнах Азії; однак через обмеженість попиту порівняно з минулим місяцем ціни зросли лише на 1,0 відсотка.

» У жовтні середнє значення Індексу цін на рослинні олії ФАО склало 150,1 пункту, що на 2,4 пункту (1,6 відсотка) нижче показника минулого місяця і майже на 20 процентів нижче за показник аналогічного періоду минулого року. Падіння цього індексу, що продовжується, було обумовлено зниженням світових цін на пальмову, соєву і рапсову олії, яке з надлишком компенсувало зростання котирувань соняшникової олії. У жовтні світові ціни на пальмову олію трохи знизилися порівняно з минулим місяцем – в основному за рахунок збереження значних запасів у країнах Південно-Східної Азії – незважаючи на стурбованість через можливі несприятливі погодні умови в окремих районах головних регіонів виробництва. А світові котирування соєвої та ріпакової олії впали у зв’язку з очікуваними великими обсягами пропозиції у наступні місяці. Світові ціни на олію, навпаки, перейшли до помірного зростання після безперервного падіння в останні півроку; це пов’язано з невизначеними перспективами функціонування експортного коридору з України в обстановці зростаючої геополітичної напруги.

»Середнє значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО в жовтні склало 140,1 пункту, що на 2,5 пункту (1,7%) нижче показника вересня; таким чином, його зниження триває четвертий місяць поспіль, але все ж таки його значення на 18,7 пункту (15,4 відсотка) вище, ніж у відповідний період минулого року. У жовтні світові ціни на всі види молочної продукції, що включені до цього індексу, знизилися. Це падіння світових цін на молочну продукцію зумовлене меншими, ніж передбачалося, обсягами закупівель з боку Китаю та млявим попитом за спотовими контрактами, оскільки більшість країн-імпортерів повністю задовольнили свої поточні потреби; крім того, дається взнаки і вплив ослаблення євро щодо долара США. Одним із факторів, що визначають падіння світових цін на молочну продукцію, є також невизначеність на ринках щодо спрямування динаміки попиту на цю продукцію. Проте попит на деякі види молочної продукції в інших країнах Азії зріс, що потенційно може призвести до падіння цін на неї.

»Середнє значення Індексу цін на м’ясо ФАО* у жовтні склало 118,4 пункту, що на 1,6 пункту (1,4 відсотка) нижче за показник вересня; таким чином, його зниження триває четвертий місяць поспіль, причому це характерно для світових цін на всі види м’яса. Водночас значення цього індексу, як і раніше, на 6,4 пункту (5,8 відсотка) вище за рівень відповідного періоду минулого року. Найбільше впали світові ціни на баранину через динаміку валютних курсів і у зв’язку з сезонним зростанням пропозиції з боку країн Тихого океану в умовах обмежених обсягів імпортних закупівель. Світові ціни на свинину також значно впали внаслідок скорочення обсягів імпортних закупівель у світі у поєднанні з млявим внутрішнім попитом у деяких провідних країнах-виробниках. У той же час світові ціни на яловичину дещо знизилися через великі обсяги поточної пропозиції та збільшення забійного поголів’я, зокрема, в Бразилії. Четвертий місяць поспіль зберігається тенденція до зниження світових цін на м’ясо птиці, оскільки експортна пропозиція перевищує млявий попит на світових ринках, незважаючи на виробничі труднощі у зв’язку зі спалахами пташиного грипу та високими цінами на корми.

Середнє значення індексу цін на цукор ФАО у жовтні склало 109 пунктів, що на 0,7 пункту (0,6 відсотка) нижче вересневого показника, але на 10,1 пункту (8,5 відсотка) вище показника відповідного місяця минулого. Зниженню світових цін на цукор у жовтні сприяли такі фактори, як сприятливий прогноз пропозиції у світі у сезоні
2022–2023 років та очікуване зростання виробництва в Індії. Однак факторами, що обмежують зниження цін порівняно з минулим місяцем, стали побоювання щодо уповільнення темпів жнив у Бразилії у зв’язку з дощами і пізнішого початку сезону в Індії. Додатковими факторами, що перешкоджають подальшому зниженню світових цін на цукор, стали активний імпортний попит, особливо з боку Індонезії та Китаю, а також зростання котирувань цін етанолу у Бразилії, внаслідок чого збільшилися обсяги використання цукрової тростини для виробництва етанолу.

* На відміну від інших груп товарів, більшість цін, що використовуються при розрахунку Індексу цін на м’ясо ФАО, було не відомо на момент підрахунку та опублікування Індексу продовольчих цін ФАО; тому вартісне значення Індексу цін на м’ясо ФАО за останні місяці отримано на основі поєднання прогнозованих і фактичних цін. Іноді це потребує суттєвого коригування остаточного значення Індексу цін на м’ясо ФАО, що своєю чергою може впливати на Індекс продовольчих цін ФАО.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!