У Європі фермери відмовляються від посівів олійних культур на користь гороху

Джерело:  УЗА
горох

У Європі фермери відмовляються від посівів олійних культур на користь гороху, готуються зменшувати стада худоби та витрачаються на гаджети для тракторів, щоб дати собі раду з кризою на ринку добрив, яка поглиблюється, пише Bloomberg.

Фермери намагаються застосовувати менше поживних речовин, життєво важливих для вирощування таких основних продуктів, як пшениця та ріпак. І такий крок підкреслює постійну загрозу, яку криза добрив становить для виробництва продуктів харчування. Багато європейських заводів з виробництва добрив закрилися, оскільки війна росії в Україні скорочує поставки газу, з якого отримують азотні добрива.

Деякі фермери отримали добрива для цьогорічного врожаю ще до того, як ціни злетіли, але тепер стикаються з набагато більшими рахунками, коли вони починають посів наступного року. Крім того, високі витрати на енергію роблять дорожчим використання тракторів і сушіння зерна, що створює ризик збільшення продовольчої інфляції.

«Це неможливо спланувати», — сказав Адам Новак, фермер на південь від Варшави в Польщі.

Bloomberg зазначає як фермери дають собі раду з кризою:

Інші культури

Виробництво зерна в ЄС цього року скоротилося на 9% через посуху, яка спустошила кукурудзяні поля. Хоча ще надто рано для розуміння, які будуть посіви для врожаю наступного року, фермери, швидше за все, переведуть частину землі під культури, які потребують менше добрив, сказав аналітик Strategie Grains Вінсент Браак.

Одним із прикладів є поляк Новак, який уникає сівби ріпаку, який зазвичай займає третину його ферми, і віддає перевагу менш інтенсивним бобовим, таким як горох. Фермери Великобританії та Фінляндії також заявили, що сіють більше бобових.

Менше хліба, більше корму

Європейські пшеницю та ячмінь в основному висівають восени і які потребують найбільшої кількості добрив навесні, щоб задовольнити потреби для використання у випіканні хліба та виробництві пива. Якщо фермери не мають достатньо добрив або ціни на зерно занадто низькі, щоб виправдати витрати, вони можуть вирощувати врожай нижчої якості для корму тварин.

«Чи ми просто вносимо добрива під найкращі культури, а решту залишаємо з меншою кількістю?» сказав Макс Шульман, фермер із Фінляндії. «Буде набагато важче передбачити, як складеться з європейським врожаєм».

Технологічні рішення

Британський фермер Річард Бремлі скоротив використання азотних добрив протягом останніх двох сезонів і сподівається, що нове обладнання допоможе зменшити їх використання. Він витратив близько 23 000 фунтів стерлінгів ($24 950) — субсидованих урядом — на датчик, встановлений на тракторі, який виявляє стан рослин і вносить поживні речовини лише там, де це найбільше потрібно.

Bramley забронював певний запас добрив у травні, щоб забезпечити достатньо на наступний рік, але все ще чекає, поки прибуде частина. «Це дуже дорого, але якщо я збираюся вирощувати врожай, мені потрібно переконатися, що я можу виростити його правильно», — сказав він.

Турботи про доставку

Витрачати набагато більше на добриво – це одна проблема, інша – чи воно надходить вчасно. Фінська компанія Schulman забронювала поставки на весну, але не впевнена, коли вона надійде з обмеженою доступністю добрив по всій Європі.

Використання добрив у ЄС у наступному році залежить від того, чи фермери створять запаси сьогодні, а закупівлі на 30–50% нижчі, ніж у минулому році, заявив Фаб’єн Сантіні, заступник керівника підрозділу Генерального директорату з питань сільського господарства блоку, раніше цього місяця.

«У них ще є час», — сказав він. «Звичайно, що ближче до моменту внесення добрив, то ризикованіше чекати з покупкою».

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!