У Європі через посухи спостерігається криза виробництва оливкової олії

Джерело:  Оctagon
оливки

Сухий та спекотний літній сезон у країнах Південної Європи другий рік поспіль безпрецедентні лісові пожежі цього року призводять до зниження виробництва оливок та оливкової олії. При цьому країни ЄС виробляють близько двох третин (67 відсотків) світового обсягу оливкової олії.

У європейському Середземномор’ї налічується близько 4 млн. га оливкових гаїв. Щорічно країни ЄС виробляють звідси близько 2 млн. тонн оливкової олії та 900 тис. тонн столових оливок.

Іспанія займає перше місце з виробництва оливкової олії серед європейських країн. Ця країна реалізує більше половини виробництва оливкової олії в ЄС у звичайні періоди. За Іспанією слідують Італія, Греція та Португалія.

Якщо 5 років тому виробництво оливкової олії в Іспанії було на рівні 1 млн 790 тис. тонн, то за врожайний період 2022/23 її виробництво скоротилося приблизно до однієї третини цього показника.

Виробництво оливкової олії в Італії, яка торік становила 329 тис. тонн, торік скоротилася на 27 відсотків – до 241 тис. тонн. Падає виробництво й у Португалії – 2022 року воно скоротилося на 39 відсотків – до 126 тис. тонн.

Через скорочення пропозиції і високого попиту, що зберігається, ціни на оливкову олію почали швидко зростати в останній період і б’ють рекорд за рекордом. За даними МВФ, ціна оливкової олії на світових ринках у травні перевищила останній рекорд, встановлений у 1996 році. Зростання цін продовжилося і після травня.

За даними Infa Oliva, яка відстежує ціни в цьому секторі, вартість літра оливкової олії першого віджиму, яка у серпні 2020 року становила 1,86 євро, цього місяця досягла 7,82 євро. Так, ціна на оливкову олію зросла більш ніж у 4 рази (420 відсотків) за останні 3 роки.

Міжнародна рада з оливок, що об’єднує країни – виробники оливок, прогнозує, що світове споживання оливкової олії становитиме 3 млн. 55 тис. тонн, а виробництво — 2 млн. 730 тис. тонн у 2022/23 сільськогосподарському році.

Різницю між споживанням та виробництвом необхідно буде закрити із запасів.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!