У ЄС зафіксовано рекордний рівень підробок преміальної оливкової олії

Джерело:  OleoScope
оливкова олія

За останні п’ять років вартість оливкової олії на європейському ринку зросла втричі, що спровокувало зростання випадків шахрайства чи неправильного маркування олії до рекордного рівня.

За підсумками першого кварталу 2024 року в ЄС зафіксовано 50 випадків шахрайства або неправильне маркування оливкової олії. Про це з посиланням на дані Генерального директорату з охорони здоров’я та безпеки харчових продуктів ЄС повідомляє The Guardian.

50 випадків за три місяці – це рекордно багато. Для порівняння: за весь минулий рік регулятор отримав 132 оповіщення від країн—членів Євросоюзу про товари, які не відповідають вимогам. І це, зазначає газета, лише ті випадки, про які доповідали генеральному директорату. А його повідомляють лише про товар, який перетнув кілька кордонів країн усередині блоку. Про інциденти на внутрішніх ринках місцева влада, як правило, загальноєвропейському регулятору не повідомляє.

У звітах регулятора згадувалися олії, забруднені забороненими речовинами, включаючи пестициди та мінеральні олії. Був випадок, коли у маслі виявили уламки скла. Втім, переважна більшість випадків пов’язана з неправильним маркуванням. Майже завжди це спроба видати за олію першого віджиму суміш олій дешевших сортів.

За даними Європолу, ситуація із підробкою преміальних сортів оливкової олії серйозно погіршилася останніми роками. Цьому сприяли відразу кілька факторів: загальне зростання інфляції, значне падіння обсягу виробництва та одночасне зростання попиту.

Так, Іспанія, на яку в 2018 році припадало більше половини світового обсягу виробництва оливкової олії, останніми роками страждає від посух та неврожаїв. Міжнародна рада виробників оливкової олії прогнозує, що за підсумками 2023–2024 фінансового року обсяг виробництва у світі становитиме 2,4 млн тонн. Це на 27% нижче рівня 2018–2019 року і ще нижче прогнозованого рівня попиту в 2,6 млн тонн.

В результаті ціна на іспанську оливкову олію зросла за останні п’ять років утричі — з €262,5 за 100 кг масла в 2018 році до рекордних €787, зафіксованих у листопаді минулого року.

А що вище ціна товару, то вище інтерес шахраїв. «Кожного разу, коли ми бачимо коливання цін на будь-який товар, це завжди явна ознака зростання шахрайства протягом найближчих кількох місяців, оскільки це дає людям можливість шахраювати», — цитує The Guardian Кріса Елліотта, професора безпеки харчових продуктів у Королівському університеті Белфасту.

Втім, він же заспокоює європейських споживачів: шанси купити таку олію у великих торгових мережах чи супермаркетах мізерно малі. Шахраї не люблять привертати увагу і воліють точки збуту, де менше контролю за якістю товарів, що закуповуються.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!