У ЄС-27 прогнозується скорочення виробництва масла, СЗМ та СНМ

Джерело:  ІНФАГРО
вершкове масло

Виробництво масла в ЄС-27 у 2024 році, за прогнозами аналітиків USDA, складе 2,07 млн. тонн, що на 2,1 відсотка нижче розрахункового рівня 2023 року, оскільки при меншій пропозиції молока виробники віддаватимуть перевагу виробництву сиру за рахунок скорочення виробництва вершкового масла та знежиреного сухого молока.

Внутрішнє споживання масла в ЄС-27 продовжить свою тенденцію до зниження, причому занепокоєння споживачів щодо свого здоров’я негативно впливатиме на їхній попит на масло.

Очікується, що експорт масла з ЄС-27 у 2024 році знизиться порівняно з високими рівнями 2023 року. Це може бути викликано скороченням виробництва масла в ЄС (зниження поставок молока) і втратою ЄС цінової конкурентоспроможності на світових ринках (зменшення запасів і вищі закупівельні ціни на молоко порівняно з іншими конкурентами).

Виробництво сухого знежиреного молока (СЗМ)  у ЄС-27 у 2024 році прогнозується на рівні 1,4 млн. тонн, що на 5,8 відсотка менше, ніж у 2023 році, внаслідок меншої доступності молока, а також зниження експортного попиту, викликаного слабким попитом з боку Китаю, що тисне на світові ринки.

Оскільки в 2024 році очікується загальний слабкий імпортний попит з Китаю, очікується, що на експорт СЗМ з ЄС-27 негативно вплине пошук Новою Зеландією ринків за межами Китаю. У результаті прогнозується, що експорт ЄС скоротиться на 7,6 відсотка порівняно з рівнем 2023 року.

Прогнозується, що внутрішнє споживання СЗМ у 2024 році становитиме 710 тис. тонн, що на три відсотки менше порівняно з 2023 роком. Це спричинено зниженням попиту з боку харчової промисловості, оскільки вищі ціни на какао-боби зменшують попит на СЗМ для виробництва шоколаду.

Виробництво сухого незбираного молока (СНМ) у ЄС-27 у 2024 році, за прогнозами, впаде на 3,9 відсотка порівняно з рівнями 2023 року до 610 000 тонн через меншу доступність молока та переважне виробництву сиру порівняно з іншими молочними продуктами.

У 2024 році очікується, що експорт СНМ з ЄС-27 ще більше скоротиться порівняно з рівнями 2023 року, через менший попит з боку Китаю та сильну конкуренцію з боку Нової Зеландії на інших ринках. Водночас прогнозується, що внутрішній ринок у 2024 році буде стабільним із продовженням тенденції зниження цін на користь використання СНМ у харчовій промисловості.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!