У Великій Британії площі під гібридним житом перевищать 50 тис. га протягом кількох років

Джерело:  АгроXXI
рожь жито

Потенційна заборона зіраму для захисту кукурудзи у Великій Британії грає на користь гібридного жита, яке перериває цикл хвороб у сівозміні, а також отримує у своє розпорядження нові ринки збуту.

Портал AgroXXI ознайомився зі статтею, опублікованою в британському аграрному виданні Farmers Guide, в якій йдеться про зростаючий інтерес до гібридного жита в сівозмінах: «За прогнозами експертів, завдяки зниженню виробничих витрат, гнучкості, адаптованості та хорошій рентабельності площа протягом наступних кількох років. Про це розповів менеджер з насіння орних культур та агроном компанії Agrovista Тед Вільямс: «Потенційна втрата засобу захисту насіння кукурудзи на основі зіраму сильно вдарить по виробниках кукурудзи та зробить надзвичайно важким успішне вирощування цієї культури. Тому багато хто розглядає варіант гібридного жита в сівозміні як культури, що очищає. Гібридне жито дуже гнучке в сівозміні: його можна сіяти рано чи пізно, на будь-якому типі ґрунту».

Агрономічні переваги гібридного жита також призводять до економічних вигод для виробників, які прагнуть підвищити прибуток за рахунок зниження витрат на ресурси для виробництва. До них відносяться нижчі норми висіву насіння, швидке весняне зростання, виняткова ефективність використання води та агресивна коренева система, здатна поглинати вологу та поживні речовини.

«Гібридне жито також забезпечує чудову ефективність використання азоту, вимагаючи вдвічі менше добрив, ніж пшениця у сівозміні, має набагато меншу сприйнятливість до хвороб, що робить її привабливим варіантом як друга зернова культура. Крім того, вона відносно проста в управлінні, порівняно з іншими зерновими культурами.

«У складних кліматичних умовах, таких як недавнє спекотне та посушливе літо, гібридне жито добре адаптується і в цілому справляється набагато краще, ніж пшениця чи ячмінь».

Фінансова віддача від урожаю гібридного жита з урожайністю зерна 10-12 т/га є переконливим аргументом для виробників, щоб включити культуру до майбутніх сівозмін.

«Якщо є ключовим британським постачальником насіння в секторі гібридного жита, Agrovista має успішне партнерство по озимих гібридних сортах жита як з німецьким селекціонером Saaten Union, так і з їхнім британським партнером Elsoms Seeds. Сталі сорти, такі як SU Performer і SU Baresi, регулярно досягають врожайності біомаси у свіжому вигляді до 50 т/га на хорошій землі», – зазначив Тед Вільямс.

Денні Річардсон, фахівець із насіння компанії Wynnstay, згоден з тим, що площа жита у Великобританії потенційно може збільшитися вдвічі протягом наступних кількох років.

“За останні два роки Wynnstay вже відзначила збільшення числа фермерів-клієнтів, які вирощують гібридне жито, на 10-15%”, – пояснює він.

Ключом до розширення в короткостроковій та середньостроковій перспективі є створення нових ринків для жита.

«Наша компанія бачить у майбутньому інтерес до гібридного жита з боку змішаних ферм, особливо тих, що вирощують кормові культури для власної худоби. Перехід на житній раціон у свинарстві вже відбувається. Результати випробувань у свинарстві показали, що існує дуже невелика різниця у прирості живої маси між раціонами на основі жита та пшениці, при цьому покращується здоров’я кишечника та знижується рівень агресії на користь жита порівняно з пшеницею. Виробництво біоетанолу є ще одним новим потенційним ринком. Я, безумовно, можу передбачити, що площа гібридного жита зросте до більш ніж 100 000 га відносно короткі терміни», – сказав Денні Річардсон.

Стівен Говард, генеральний менеджер Saaten Union UK, вважає, що витрати на виробництво культур, що швидко зростають, майбутній наголос на стійких методах ведення сільського господарства і нещодавні екстремальні погодні явища у Великобританії є ключовими причинами, через які все більше виробників включають гібридне жито у свої сівозміни.

«Як один із найуспішніших селекціонерів жита протягом понад 25 років, ми бачимо величезні можливості для зростання ринку озимого гібридного жита. Врожайність зерна в 10-13 т/га легко досяжна за допомогою культури, яку відносно легко вирощувати та яку можна вирощувати на всіх типах ґрунтів. Багато виробників вже виявили, що гібридне жито перевершує пшеницю і ячмінь як другий або третій злак, а завдяки широкому періоду посіву з вересня по початок листопада культура неймовірно гнучка в сівозміні», – підсумував він».

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!